Dagens PS

Åkesson: Avgå, Stefan Löfven!

Dagens Industri anser att man bör bjuda in Jimmie Åkesson till förhandlingar om hur Sveriges regering ska komma att se ut. (Foto: TT)
Dagens Industri anser att man bör bjuda in Jimmie Åkesson till förhandlingar om hur Sveriges regering ska komma att se ut.
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 28 aug. 2017Publicerad: 28 aug. 2017

SD-ledaren höjer kravet efter senaste turerna i it-skandalen på Transportstyrelsen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som DagensPS berättat i dag, måndag, har Stefan Löfvens närmaste medarbetare, statsekreterare Emma Lennartsson, meddelat att hon lämnar sin stol med omedelbar verkan.

Bakgrunden är att hon säger sig ha suttit på information om it-haveriet på Transportstyrelsen tidigare än vad hon gjort gällande.

“Jag har gjort ett misstag”, förklarar Emma Lennartsson sin plötsliga sorti, där många nu spekulerar i pressen om hon inte i själva verket tar på sig skulden för att skydda statsminister Stefan Löfven.

I ljuset av det säger nu Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Ekot i Sveriges Radio att han inte tror på Stefan Löfvens utsagor.

“Ja, jag tror inte på något som kommer från regeringskansliet i den här frågan längre”, säger Jimmie Åkesson.

“För mig är det helt uteslutet att statsministerns närmaste medarbetare har haft den här informationen utan att informera statsministern. Jag tror inte på det. Jag ser det här som en manöver för att rädda kvar Stefan Löfven.”

Jimmie Åkesson är övertygad om, säger han till Ekot, att Löfven kände till den så kallade TS-gate långt innan han själv påstår sig ha fått informationen, vilket enligt Stefan Löfven var först i januari i år.

Både inrikesminister Anders Ygeman och Anna Johansson, S-kamrater till Stefan Löfven, har tidigare fått lämna sina poster i kölvattnet av skandalen på Transportstyrelsen.

ANNONS

Och nu blev det alltså Löfvens statssekreterare som avgick.

Där till kvarstår hotet om en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist, också han partivän med statsministern.

“Vi sitter i partiledningsmötet just nu. Riksdagen öppnar om bara ett par veckor, och vi kommer att resa den här frågan så fort som möjligt i riksdagen på något sätt”, deklarerar Jimmie Åkesson – som alltså kräver Stefan Löfvens avgång – för SR.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS