Dagens PS

Ledarkollen: May under hård press

Dagens ledarkoll handlar bland annat om Theresa Mays Brexit-huvudvärk. (Foto: TT)
Dagens ledarkoll handlar bland annat om Theresa Mays Brexit-huvudvärk.
Marcus Birro
Marcus Birro
Uppdaterad: 16 nov. 2018Publicerad: 16 nov. 2018

Dagens ledarkoll handlar om dåliga stresstester för banker, om budgeten, om Brexit och Theresa Mays situation. Och om vi har ett kollektivt ansvar för barnen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt. 

Skeva banktester

DI skriver om bankernas så kallade stresstest: “Även det värsta svenska scenariot är omotiverat hårt skruvat. Exempelvis antas det i stresstestet att bostadspriserna faller med nära 50 procent, medan för EU-snittet är antagandet 19 procent.  Bedömningen utgår sannolikt från den diskutabla uppfattningen, som delas av flera utländska institutioner, att de svenska bostadspriserna är uppblåsta. Men de har redan bromsat in, även om de under vissa omständigheter säkert kan falla ytterligare. “

Märklig budget i en märklig tid

I går presenterade finansministern en budget från en övergångsregering. Fokus i debatten ligger någon annanstans men NSD ser ändå vissa förtjänster: ” Under torsdagen var det dags för finansminister Magdalena Andersson (S) att göra den traditionsenliga promenaden för att överlämna regeringens budgetproposition till riksdagen. Det blev en ovanlig gångtur och budgetpresentation i år. Anderssons budget för 2019 är i princip en ren tjänstemannaprodukt. Den är avskalad från partipolitisk riktning och kontroversiella förslag. En viktig reform finns dock i budgeten. Sänkt skatt på pension är ett förslag som alla partier står bakom, därmed kan det läggas fram i budgeten.”

Tufft för Theresa May

Borås Tidning skriver om Brexit och Theresa Mays situation: “Hånad av oppositionen, som hävdar att trots två års intensiva förhandlingar är den överenskommelse som nu ligger på bordet ett misslyckande i alla avseenden. Utskälld av sitt eget partis ledamöter, och på ett sätt som visar att hon egentligen inte har något stabilt stöd.”

Har vi ett kollektivet ansvar för andras barn?

ANNONS

The Guardian skriver om vårt kollektiva ansvar för barnen som växer upp: “Societies generally understand we have a collective responsibility for children – that’s why we have child protection, juvenile courts and care homes. We are not only failing in those responsibilities. In some regards the levels of wilful negligence amount to abuse, for which we all pay the price, morally, societally and literally, since it costs more to deal with the mistakes we know we are making than it would be to fund solutions.”

Dagens Snackis:

Väljarsvek eller kamp mot mörka krafter? Centerpartiet och Liberalerna är under hela landets radar.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS