Dagens PS

3D-printade hus nästa revolution

Nu får vi 3D-printade hus
Biohome 3D från University of Maine, 3D-printat hus på 55 kvadratmeter och med ett tältliknande första intryck, möjligen. (Foto: Robert F Bukaty/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 25 maj 2024Publicerad: 25 maj 2024

Vårt byggande har förändrats lite jämfört med mycket annat. Men nu kommer den digitala revolutionen till byggbranschen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Byggandet släpar efter – men inte på det sätt du först tänker dig.

Här handlar det inte om låga siffror för nyproduktion av bostäder, något som dominerat byggnyheterna i flera år.

Det handlar i stället om teknik och digitalisering.

Om du tog en arbetare från en byggarbetsplats från 1920-talet och flyttade till ett nutida projekt skulle hen känna igen sig, hävdar Sam O’Gorman, partner inom konsultföretaget McKinseys fastighetssektor, hos BBC.

Inte ändrats på 100 år?

“Sammantaget, över hela Europa och USA, byggs saker fortfarande på ett ganska manuellt sätt – inte mycket annorlunda än hur det skulle ha byggts för 100 år sedan”, hävdar Gorman.

2017 analyserade McKinsey Global Institute byggbranschen och kom fram till att den kunde förbättra produktiviteten med 50-60 procent och öka sitt globala värde kraftigt.

Sedan dess har processer utvecklats, ny programvara och appar förbättrat effektiviteten men inte i den omfattning man hoppats.

ANNONS

“Byggandet har en digital eftersläpning jämfört med många andra branscher. Det har gått långsamt att ta till sig digitala processer i vid bemärkelse”, säger O’Gorman.

ANNONS

Senaste nytt

Printar ut hus

3D-processade delar är en sådan teknik. Flera tekniker har pekat ut hur det kan förändra branschen.

3D-print där man strängsprutar betong, eller andra material, för att bygga väggarna i ett hus är en sådan väg, där bland annat University of Maine arbeta med ett sådant projekt.

Universitetet har utvecklat världens största 3D-skrivare och med den och en materialblandning av träfiber och växtbaserat harts skapat ett hus på 55 kvadratmeter.

”Klarar sig bra”

“Den första prototypen av hemmet, BioHome3D, har fungerat mycket bra under två Maine-vintrar, och vi fokuserar nu på att printa ut ett kvarter som består av nio hus enligt samma princip”, säger Habib Dagher, vd för University of Maine’s Advanced Structures och Composites Center.

Robotar bygger hus

ANNONS

Ett helt annat spår följer Automated Architecture, AUAR, i brittiska Bristol som arbetar med att licensiera mikrofabriker för att bygga trähus med hjälp av robotar.

Fabrikerna ska kunna skapa byggnader på upp till sex våningar, som monteras ihop av standarddelar i fabriken eller på plats

“AUAR:s partners behöver inte investera miljoner i att bygga upp stora fabriker, som modulhusbolag gör, utan kan omedelbart erbjuda innovativa, högkvalitativa lågenergihus till marknadspriser till sina kunder”, förklarar Mollie Claypool, medgrundare och vd.

30 000 bostäder per år

Hon hävdar att automatiseringen skapar högre marginaler för utvecklarna vid sidan av snabbare byggtider och mindre slöseri med material och annat.

Arbetskostnaden per projekt blir 20-60 procent lägre än med traditionella byggmetoder, säger Claypool, vars företag har ambitionen att år 2030 bygga mer än 30 000 energieffektiva bostäder per år.

Nattsvart: Högsta konkurssiffran på 30 år. Dagens PS

Byggkrisen förvärras – tusentals varslas. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS