Finanshistoriens största krasch väntar – om man tror på profetian från denna hedgefondmäklare som pratar om skuldberget som en ”tidsinställd bomb” för det finansiella systemet som kan förstöras helt.

ANNONS

Det stora växande skuldberget i världsekonomin är en ”tidsinställd bomb” som snart kommer att detonera och förstöra hela det ekonomiska systemet på ett sätt som liknar den stora depressionen på 1920-talet.

Den dystra profetian kommer från hedgefonden Universa Investments investeringschef Mark Spitznagel.

”Det är objektivt sett den största krutdurk-tidsbomben i finanshistorien – större än i slutet av 1920-talet och troligen med liknande marknadskonsekvenser”, skriver han i ett brev till sina investerare som Bloomberg har läst.

”Smittsamt inferno”

Han fortsätter: ”Den korrigering som en gång var naturlig och hälsosam har istället blivit ett smittsamt inferno som kan förstöra systemet helt. Världen är helt enkelt för belånad idag, skuldkonstruktionen alldeles för stor.”

Hedgefonden han driver är en så kallad tail-riskfond, utformad för att skydda investerare under de tuffaste av marknadsförhållanden.

Modellen är tänkt att fungera som en slags försäkring för en marknadskrasch, och kallas också ”Black Swan”-modellen, efter författaren Nassim Talebs berömda bok om oförutsedda händelser som förändrar allt. Författaren är också rådgivare åt just Universa Investments.

Mark Spitznagel har länge kritiserat centralbanker för att hålla räntorna för låga och förutspådde det förra året ”om denna kreditbubbla någonsin dyker upp kommer det att bli det mest katastrofala marknadsmisslyckandet som någon någonsin har läst om.”

Kan tjäna storkovan på krasch

Ett ras på börsen skulle innebära klirr i kassan för Spitznagel och hans investerare. Universas strategi kan ha en genomsnittlig avkastning på 402 procent på investerat kapital om S&P 500 sjunker 10 procent på en månad, enligt Spitznagel. Samma utdelning kan vara 10 251 procent om indexet kraschade med 30 procent, skriver han i brevet som Bloomberg läst.

ANNONS
ANNONS

Men som Bloomberg också skriver: Alla domedagsprofetior går inte i uppfyllelse. Spitznagel förutspådde redan 2013 hos CNBC en ”stor krasch” med ett börsras på så mycket som 40 procent. Men trots stora svängningar fortsatte börsen generellt sett upp fram tills coronakraschen i mars 2020.

Missa inte: Taleb: ”Konstigaste värderingarna i historien” [Dagens PS]

Läs även: Han varnar för väldigt djup kris om räntan höjs [Dagens PS]