Marc Andreessen är techgurun som byggde upp Netscape och bildade riskkapitalbolaget Andreessen Horowitz. Men skulle han placera 100 000 dollar i dag blir det S&P 500:s indexfonder.

ANNONS

I Business Insider skriver investeraren David Rubenstein personligt om sitt möte med Netscapes medgrundare och en av Silicon Valleys främsta investeringsprofiler, Marc Andreessen.

Han konstaterar att han missade en viktig chans i början av 90-talet. Då avböjde han en förfrågan från Andreessen om att investera i Internets framväxt men sa nej. Anledningen var att han inte såg hur ett navigeringsverktyg för nätet skulle ha något större värde.

I dag vet han hur det gick. Netscape skulle komma att säljas till AOL för 4,2 miljarder dollar.

Efter det blev Marc Andreessen en nyckelaktör bland nya techbolag och investerade i flera olika projekt.

Indexfonder förstahandsval just nu

Men i dag skulle han inte investera en summa på 100 000 dollar i något mer avancerat upplägg än en indexfond, säger han när Rubenstein ställer frågan. ”Jag gör mig inte märkvärdig”, förklarar han något kryptiskt.

Andra tips som Andreessen delar med sig av i intervjun är att:

• Tänka som Warren Buffett om man vill investera stort. Nämligen att noga undersöka branschen man investerar i, lära sig förstå den ur flera aspekter, och sedan ”lägga alla ägg i en korg”. Detta trots att många rekommenderar riskspridning.

ANNONS
ANNONS

• För att göra riskfyllda investeringar i nya bolag måste man förstå investeringsmiljön ur flera aspekter. Det räcker inte med förståelse för produkten och hur den fungerar. Man måste förstå vilka kunderna är och den omgivande marknaden.

• På frågan om vad som är det vanligaste misstaget svarar han att det är att bara ytligt förstå något innan man gör sin investering. Han menar också att det sämsta misstaget för större aktörer inte är förlusterna, utan de missade chanserna.

Läs också:

Framgångsrikt börspar sågar finansbranschen [Dagens PS]