Dagens PS

Sverigefonder lockar fondspararna

Turkiet
Nordnets sparekonom Frida Bratt. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 31 maj 2021Publicerad: 31 maj 2021

Sverigefonder attraherar fondsparare på grund av den starka börsutvecklingen. Sedan årsskiftet har Stockholmsbörsen stigit med mer än 20 procent.

ANNONS
ANNONS

Statistik från Avanza och Nordnet visar att fondspararna sålde av gröna fonder under maj och  i stället investerade i Sverigefonder och Globalfonder.

“Den starka börsutvecklingen på hemmaplan leder till fortsatt intresse för Sverigefonder som attraherar 8 av 10 sparkronor under maj”, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson till Privata Affärer.

Inflationsoron största orosmolnet

Han säger vidare att vi nu rör oss mot en värld bortom pandemin och att det största orosmolnet nu, enligt globala förvaltare, är oron för inflation, vilket gynnar Stockholmsbörsen som utgörs av mer traditionella industrier som bättre bör kunna stå emot högre inflation och högre räntor.

Fondspararna har dock även investerat i Globalfonder.

“Fondspararna fortsätter att exponera sig mot en global återhämtning genom att välja Globalfonder. En exponering som ger en god bas i ett långsiktigt fondsparande för de allra flesta”, säger Nicklas Andersson till Privata Affärer.

Teknikfonder på säljsidan

Teknikfonder finns på säljsidan. Niklas Andersson berättar att en korrektion inleddes på den amerikanska teknikbörsen i mitten av februari och att Nasdaq Composite sjönk 12 procent fram till början av mars och att många enskilda bolag sjönk ännu mer.

ANNONS

“Det här fick fondspararna att ta hem en del vinster och på så sätt finansiera rotationen tillbaka till Sverigefonder. En trend som fortfarande håller i sig”, säger Nicklas Andersson till Privata Affärer.

Nordisk teknik lockar

Dock lockas fortfarande Avanzas sparare av nordisk teknik. Nordiska bolag där vinsterna kan svara upp mot uppgångarna har klarat sig mycket bättre än olönsamma bolag de senaste veckorna, det menar Nordnets sparekonom Frida Bratt.

“Ny teknik-fonderna är populära – de tycks ha blivit en hörnsten i mångas månadssparande. De kan ses som bra komplement till annars ofta bank- och verkstadstunga fondportföljer”, säger hon till Privata Affärer.

Luften har pyst ut

Fonder med inriktning mot hållbarhet säljer. Frida Bratt säger att de högre värderingarna i tillväxtaktier är svårare att räkna hem i ett högre ränteläge och att det slår mot, till exempel, sektorn förnyelsebar energi som består av många förhoppningsbolag.

“Sektorn var stekhet under hösten med uppgångar i enskilda bolag på i vissa fall flera hundra procent. Men nu har luften i flera pyst ut och med det även fondspararnas intresse för fondkategorin”, säger hon till Privata Affärer.

Läs mer: Hedgefonder skydd när börsen skakar

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS