Dagens PS

Skandalomsusade Allra bara ett minne blott

Allras åtalade medgrundare Alexander Ernstberger uppger att fondbolaget är avvecklat. Nu ska skylten plockas ned. (Foto: TT)
Allras åtalade medgrundare Alexander Ernstberger uppger att fondbolaget är avvecklat. Nu ska skylten plockas ned. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 aug. 2019Publicerad: 21 aug. 2019

Pensionsbolagets skylt plockas snart ned efter den uppmärksammade Allra-härvan. Kvartett ställs snart inför rätta.

ANNONS
ANNONS

“Allra är avvecklat”, säger medgrundaren Alexander Ernstberger, som står åtalad för grovt mutbrott och tagande av muta och tidigare har suttit häktad, till Dina Pengar i Expressen.

Rättegången mot de fyra åtalade i härvan inleds den 15 oktober och hela 28 rättegångsdagar är avsatta i målet.

Förutom Alexander Ernstberger, den mest kända Allra-toppchefen, står den tidigare ansvarige för Allras verksamhet i Luxemburg, Olle Marcusson, åtalad för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grov bestickning, grovt givande av muta och grovt bokföringsbrott.

Även han har suttit häktad, dock inte lika länge som Alexander Ernstberger som var frihetsberövad i över ett halvår.

Ytterligare två personer är åtalade, däribland medgrundaren David Persson Rothman, som enligt artikeln i Expressen anklagas för grovt mutbrott och tagande av muta samt grovt penningtvättsbrott.

Slutligen är Mattias Bengtsson,  som pekats ut som en av hjärnorna i härvan, åtalad. Han uppges vara häktad i sin frånvaro och är gripen i Dubai, som han begärts utlämnad från. Han är åtalad för misstänkt grovt penninghäleri och grov bestickning, framgår det.

Det var den 1 oktober i fjol som åtal väcktes i Allra-härvan för misstänkt muta på 100 miljoner kronor som ska ha skett vid en affär 2012 mellan Allras föregångare Svensk Fondservice och kapitalbolaget Oak Capital.

Raset för Allra, som bolaget sedan bytte namn till från Svensk Fondservice, har sedan varit totalt efter att pensionsbolaget tidigare mottagit en rad priser.

ANNONS

Allra kastades ut från PPM-systemet från att ha haft nästan 130.000 kunder, skriver Dina Pengar, och bolaget hade dessutom flera kända ansikten i styrelsen, däribland Thomas Bodström och Ebba Lindsö, den sistnämnda var Allras styrelseordförande.

Under 2017 hade pensionskunderna 19 miljarder kronor placerade i Allra, enligt Expressen. I dag, två år senare, har bolaget och dess dotterbolag nya ägare men affärsverksamheten under Allras namn är skrotad. Och Allra-skylten ska nu plockas ned.

“Det dotterbolag som hette Allra Försäkring såldes i våras och heter numera Hela Försäkring”, berättar Alexander Ernstberger och konstaterar i Expressen att “det är tufft för ett bolag att bedriva en verksamhet under samma varumärke som Allra och med ägare som är fullt upptagna av att bedriva legala processer i stället för att kunna lägga fokus på ny expansiv verksamhet”.

Han tillägger att varken han eller de tidigare Allra-ägarna längre har något inflytande över bolaget.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS