Den utmärker sig som 2021 års bästa småbolagsfond och Ilija Batljans SBB uppges ha varit största dragloket till framgången.

ANNONS

Danske Invest Sverige Småbolag stängde fjolåret med en avkastning på 62 procent och placerar sig därmed högst upp i toppen av småbolagsfonder, berättar Dagens Industri som intervjuat en fondens två förvaltare, Joel Backesten.

Han berättar att Lindab under ledning av vd Ola Ringdahl är en bidragande orsak till småbolagsfondens succé under det gångna året.

Ventilationsbolaget Lindab steg 87 procent under fjolåret, framgår det i Di.

Det innehav som gick allra bäst hos Danske Invest Sverige Småbolag under 2021 är ändå SBB.

Skuggat en duktig entreprenör

”Vd:n Ilija Batljan har gjort det extremt bra och vi har tagit rygg på en duktig entreprenör och företrädare för pilotskolan. Men vi är en småbolagsfond och SBB har, tyvärr, blivit för stora”, säger Joel Backesten till tidningen, som berättar att SBB avancerade hela 132 procent under 2021.

Även NP3, ett annat bolag i fastighetssektorn, levererade i småbolagsfondens portfölj och steg med fantastiska 199 procent. NP3 är på förekommen anledning kvar i småbolagfondens portfölj.

Förvaltaren: BHG tar revansch i år

För e-handelsbolaget BHG har det gått sämre. Innehavet har under 2021 varit en riktig besvikelse och backade 47 procent.

ANNONS
ANNONS

Men där tror förvaltaren Joel Backesten att det kommer en revansch under 2022 och säger till Di att aktien är ”billig” historiskt sett.

När det gäller strategin för Danske Invest Sverige Småbolag är den långsiktig. Portföljen är bred och har inga ”stora positioner i enskilda bolag”, förklarar Joel Backesten i Di-artikeln.

Läs även: De bästa och sämsta fonderna 2021 [Dagens PS]