Hållbarhetskraven i regelverket för AP-fonderna är inte tillräckliga och frågan bör prioriteras av finansmarknadsministern Max Elger, det skriver 13 civilsamhällesorganisationer i Altinget.

ANNONS

Den nya lagen för Första till Fjärde AP-fonderna har funnits i tre år, ändå har fonderna fortfarande många investeringar i verksamheter som förstör miljlön och kränker mänskliga rättigheter. ”Det är uppenbart att hållbarhetskraven i regelverket för AP-fonderna är otillräckliga”, skriver 13 civilsamhällesorganisationer i en debattartikel i Altinget.

Tredje AP-fonden har över en miljard kronor investerade i företag som är involverade i kärnvapenproduktion, detta enligt en rapport från Svenska Läkare mot Kärnvapen, det skriver de 13 debattörerna som menar att det är oacceptabelt att en statlig pensionsfond investerar i massförstörelsevapen.

Investeringar i oljebolag

Tredje, Fjärde och Sjunde AP-fonden har investeringar till ett värde av 284 miljoner kronor i Lundin Energy, tidigare Lundin Oil. Nu står företrädare för företaget åtalade för medhjälp till folkrättsbrott i Sudan då de misstänkt ha medverkat till att den dåvarande regimen i landet begick krigsbrott.

Det kan inte vara förenligt med lagens krav att statliga pensionspengar investeras i företag som är åtalade för folkrättsbrott, skriver debattörerna i Altinget.

Förvaltar 2 400 miljarder

Trots klimatkrisen har flera AP-fonder stora innehav i fossilbolag, särskilt Sjunde AP-fonden som har investerat 11 miljarder kronor i 60 av världens största fossila bolag, bland dem mer än  350 miljoner kronor i den saudiska diktaturens statliga oljebolag Saudi Aramco, skriver debattörerna.

AP-fonderna förvaltar cirka 2 400 miljarder kronor, ett belopp som medför ansvar. Regeringen behöver säkerställa hållbara pensionsfonder och skärpa regelverket för Första till Fjärde AP-fonderna, införa hållbarhetskrav för Sjätte och Sjunde AP-fonderna samt inrätta ett oberoende hållbarhetsråd för AP-fonderna, skriver 13 civilsamhällesorganisationer i Altinget.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Diktaturer sitter på dina pensionspengar [Dagens PS]