Tipset till sparare som vill minska fondriskerna är bland annat att leta låga avgifter, välja räntefonder med omsorg och mixa portföljen med blandfonder.

ANNONS

Börsen har på senare tid varit rejält volatil och Arturo Arques, privatekonom och analytiker på Swedbank, säger till Dagens Industri att det inte är särskilt lätt få till ”en positiv avkastning i dagens räntemiljö”.

Hans råd är att leta ”låga avgifter” i fondsparandet.

Under 2021 gav kategorin företagsobligationer med hög risk, high yield, enligt tidningen en avkastning på 4 procent.

Samtidigt var det enorma skillnader i avkastning mellan enskilda fonder där de bästa gav sina sparare 10-12 procent i avkastning och de sämsta mer försiktiga 1-3 procent.

Expert på Carnegie: Här finns det mer potential

Arturo Arques råder sparare att inte ha för hög andel räntepapper med hög kreditrisk i portföljen.

Carnegie High Yield Select steg enligt Di med nästan 13 procent under fjolåret och har, framgår det, avkastat i snitt 6,2 procent om året.

Niklas Edman, ansvarig chef för ränteförvaltningen på Carnegie Fonder, tror att det finns fortsatt potential ”i vissa segment” för den nordiska obligationsmarknaden med hög risk, som han konstaterar återhämtade sig i stor utsträckning under 2021.

I år räknar förvaltarna på Carnegie att avkastningen i deras högriskfond blir drygt 7 procent.

ANNONS
ANNONS

Det finns dock fler fonder i Carnegies utbud där risken är lägre och som haft hyfsat och till med riktigt bra utdelning till sina sparare under förra året.

Förvaltarna som Di pratat med, även Lars Lönnquist, ränteförvaltare på Spiltan Fonder, räds inte stigande räntor. Om korträntorna stiger gör även avkastningen det i Spiltans företagsobligationer, förklarar Lars Lönnquist och tillägger att strategin under pandemin har varit att dra ner risknivån i räntefonderna.

Läs mer: Aktivt förvaltade fonder på frammarsch [Dagens PS]