Pensionsmyndigheten kastar ut Celina

Uppdaterad: 12 apr. 2022Publicerad: 12 apr. 2022
stoppskylt
Celina Fondförvaltning, tidigare Caterlla, slängs ut från Pensionsmyndighetens fondtorg. (Foto: TT)

Pensionsmyndigheten säger upp sitt avtal med fondbolaget Celina Fondförvaltning, som tidigare hette Catella Fondförvaltning. Anledningen är att förvaltaren inte lever upp till avtalet. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Pensionsmyndighetens egen utredning visar att fondförvaltaren inte längre uppfyller villkor i Pensionsmyndighetens fondavtal, skriver man i pressmeddelandet.

Det gäller särskilt hur förvaltaren har hanterat intressekonflikter i samband med närståendeaffärer.

Som Dagens PS tidigare har rapporterat handlar intressekonflikten bland annat om att förvaltaren Sven Thorén har haft en nyckelposition i Stefan Charettes Athanase Industrial Partners, där fonden senare har gjort lönsamma aktieaffärer.

Pensionsmyndigheten skärper krav

Två av fonderna har varit köpstoppade sedan utredningen startade den 14 januari 2022 och ytterligare två fonder köpstoppas nu igen samband med uppsägningen av avtalet.

”De skärpta kraven på fondförvaltare och fonder i premiepensionens nya fondavtal är en viktig del i spararskyddet på fondtorget. Här ser vi att vår löpande granskning fungerar och får en skyddseffekt för spararna, säger Erik Fransson”, chef för Pensionsmyndighetens fondtorgsavdelning i pressmeddelandet.

Det är 27 128 sparare som har valt någon av de fyra berörda fonderna och deras fondkapital förs över till AP7 Såfa eller andra valda fonder.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS