Dagens PS

Pensionsfond gör rekordavkastning: över 339 miljarder dollar

Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 02 juli 2021Publicerad: 02 juli 2021

Världens största pensionsfond, den statligt ägda GPIF i Japan, bokförde en årsavkastning på 25 procent av deras tillgångar. Detta motsvarar en ökning på 339 miljarder dollar.

ANNONS
ANNONS

Det är den största avkastningen sen pensionsfonden startades 2001. Bäst avkastning hade fondens internationella aktier, som ökade med 59,4 procent under den 12 räkenskapsperioden som slutade i mars 2021. Deras inhemska aktier ökade också rejält med 41,6 procent.

Ordförande för pensionsfonden, Masataka Miyazono, sa att avkastningen var historisk och exceptionellt hög. Han hade inte förväntat sig en sådan rejäl uppgång på aktier men varnade för att värdet på tillgångar hade fått ”medvind” under det gångna året men att framtiden troligt innebar motvindar också.

Brakförlust vändes till rekordvinst

Miyazono tog över ordförandeskapet i april 2020 och översåg vändningen från en förlust på över 160 miljarder dollar för det första kvartalet 2020 till den rekordvinst som bokförs i år. Tillgångarna överstiger nu 1.600 miljarder dollar.

Av dessa så är cirka 100 miljarder investerade i ESG tillgångar. ESG står för ”Environmental, Social och Governance” och innebär att tillgångarna uppfyller olika hållbarhetskrav.

Fokus på hållbarhet

Det är ett aktivt val från GPIF. De har som mål att ses som en ledare i hållbara och socialt ansvarstagande investeringar. Hjärnan bakom denna strategi heter Hiromichi Mizuno, som var GPIF:s chef för investeringar.

Efter hans avgång så har pensionsfondens offentliga vurm för ESG tystnat, men investeringarna i ESG tillgångar har fortsatt att öka.

ANNONS

Den utvecklingen tycker vissa är oroande. Eiji Hirano, tidigare ordförande för GPIF:s styrelse, tycker att GSE tillgångar visar tecken på att vara en bubbla. Han vill att pensionsfonden utvärderar hur mycket ESG bidrar till avkastningen. GPIF planerar att lägga fram en rapport på sina ESG investeringar senare i sommar.

Miyazano avhåller från att specificera storleken på framtida investeringar i ESG tillgångar.

”Vi kommer inte att drastiskt öka vår position, men vi kommer inte heller att vara extremt försiktiga”, säger han till Bloomberg. ”Vi investerar på lång sikt och inverkan av det kommer att märkas på lång sikt.”

Läs även: Jackpot för svenska fondsparare: ”Få förlorare”

Läs också: Återbäringsräntan höjs – pensionssparare vinnare

 

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS