Dagens PS

Mörkgröna fonder tappar minst

Pilar upp och ned
Mörkgröna fonder går bättre än ljusgröna, och definitivt bättre än snittet. (Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 20 okt. 2022Publicerad: 20 okt. 2022

Av alla fonder är det de så kallade mörkgröna som har överlevt årets börsras bäst. Det visar en genomgång som Dagens Industri har gjort.

ANNONS
ANNONS

2022 har varit ett skakigt börsår med stora nedgångar och än är det inte över. Men så kallade hållbarhetsfonder har tappat mindre än index.

Allra bäst klarar sig de mörkgröna fonderna som är märkta artikel 9. I sådana fonder satsar man medvetet på företag som på olika sätt ska bidra till omställning. De skiljer även ut sig mot hållbarhetsfonder i artikel 8, som bara på ett allmänt plan ska främja hållbarhet.

När de mörkgröna fonderna jämförs med andra fondkategorier står de sig relativt väl. Okategoriserade aktie- och blandfonder som Dagens Industri har tittat på har backat 17,9 procent som helhet.

Mörkgröna fonder gynnas av politisk satsning

Så kallade ljusgröna fonder – artikel 8 – har tappat hela 19,8 procent. Men de mörkgröna fonderna har bara tappat 13,6 procent.

Detta i en omgivning där börsen som helhet hade rasat med 30 procent första halvåret 2022.

Patric Lindqvist, som förvaltar en av Handelsbankens hållbarhetsfonder, anser att det blnd annat beror på de många satsningarna på förnybara projekt i världen.

I och med regeringsskiftet och Tidöatalet har nu flera bolag inom förnybar energi emellertid börjat rasa på börsen. Flera analytiker knyter det till den omsvängning som mot kärnkraft som den nya regeringen vill få till. Utvecklingen framåt kommer därför vara svår att förutsäga.

Pia Haak, kapitalinvesteringschef på Swedbank Robur, säger till DI att kasten har varit tvära mellan olika sektorer och att olika fonder därför blir svåra att jämföra.

Läs också:

90 procent av sparandet är ljusgröna fonder

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS