Dagens PS

Experten varnar: ”Spararna med Svarte Petter"

Det gäller att spela sina kort rätt under coronatider. (Foto: Ines Ferreira/Unsplash)
Jonas Carlsson
Jonas Carlsson
Uppdaterad: 19 mars 2020Publicerad: 18 mars 2020

Företagsobligationsfonder är just nu heta på marknaden i en tid av börsoro. Men en välkänd sparekonom varnar nu för att det inte alls behöver innebära en trygg hamn för investeringar.

ANNONS
ANNONS

Sparekonomen Frida Bratt pekar främst på kreditrisken, att bolag eventuellt inte kommer kunna betala sina skulder. Framför allt gäller det här oljebolagen, eftersom priset på det fossila bränslet just nu faller. Det är här ett fall för företagsobligationsfonder märks först.

“Sprids en kreditoro som skapar ett säljtryck blir det spararna som sitter kvar med Svarte Petter”, säger Frida Bratt till Privata Affärer.

Kolla upp din företagsobligationsfond!

Kreditrisken kan i sin tur skapa en likviditetsrisk, i detta fall att det kan vara svårt att hitta köpare för high yield-obligationer med stora risker. Då tror Frida Bratt att privatspararna kommer drabbas. Dessutom pekar hon på att svenska obligationsfonder ofta är kopplade till fastigheter, som kan drabbas svårt vid en lågkonjunktur.

”Jag tycker att man som sparare ska vara medveten om att en företagsobligationsfond är något annat än en ”vanlig” räntefond. Jag tycker inte man ska placera pengar här man ska ha inom tre år. Dessutom tycker jag man ska kolla upp sin företagsobligationsfond – hur mycket investeras egentligen i high yield”, säger hon.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS