Det säger Avanzas sparekonom Johanna Kull om kundernas nya strategi.

ANNONS

Nätmäklarens kunder fortsätter nämligen, enligt Di, att stortanka räntefonder medan aktiefonder dumpas.

Långräntefonder tillhör numera en av de mest köpta fondkategorierna, där även företagsobligationer finns med, framgår det.

Enligt Johanna Kull har hotet om handelskrig och frågor kring var börsen kan vara på väg fått spararna att minska riskexponeringen.

”Alternativen till börsen är få och i jakten på ränta tar sig långräntefonderna in på köptoppen igen efter ett år i kylan. Det är ett något våghalsigt val. För även om Riksbanken skjuter sin räntehöjning på framtiden är de internationella marknadsräntorna på väg uppåt, vilket pressar denna typ av räntefonder”, säger Johanna Kull, bland annat.

Under april dumpade Avanzas sparare framför allt Sverigefonder, Småbolagsfonder och Europafonder, liksom fonder med Östeuropa- och Ryssland-horisont.

Blandfonder, globalfonder och teknikfonder sorterar under kategorin mest köpta.

Även Länsförsäkringar uppger att spararna intagit en försiktigare hållning i april.

ANNONS
ANNONS

Fondförsäkringskunderna uppges ha nettosålt aktiefonder till förmån för räntefonder. Pensionsspararna avyttrade framför allt aktiefonder som placerar i Sverige. Utvecklingen sedan årsskiftet visar att tillväxtmarknader fortsatt är spararnas favorit medan Sverigefonder ligger i botten, enligt statistik från Länsförsäkringar.

”Trots ett positivare börsklimat ser vi inget tydligt skifte mot aktiefonder i april. Så här långt är det bara i januari som aktiefonder nettoköpts framför räntefonder. Pensionsspararna är fortsatt försiktiga även om de verkar ha en något ljusare syn än tidigare eftersom de väljer räntefonder med lite högre risk – företagsobligationer – och i vissa fall blandfonder”, säger Jim Rotsman, produktchef, Länsförsäkringars fondlivverksamhet, i ett pressmeddelande.