Den amerikanska hedgefonden Marathon tjänade hundratals miljoner kronor på bara ett par dagar tack vare en vältajmad satsning på Credit Suisses kollaps.

ANNONS

Det har varit några tumultartade veckor för den schweiziska banken Credit Suisse, men alla har inte drabbats lika hårt. Den amerikanska hedgefonden Marathon har enligt uppgift tjänat stora pengar på bankens kollaps och efterföljande räddning.

Det rapporterar Fortune.

Credit Suisse köptes upp tidigare i mars av konkurrenten UBS i en affär på 3,25 miljarder dollar med stöd av den schweiziska regeringen.

Bara några dagar innan räddningen tillkännagavs sa Credit Suisse att de skulle låna så mycket som 50 miljarder schweizerfranc från den schweiziska centralbanken, och att man skulle köpa tillbaka skulder till ett mycket högt pris.

Tjänade 300 miljoner

Bloomberg rapporterade på fredagen att den New York-baserade hedgefonden Marathon Asset Management hade köpt obligationer i Credit Suisse operativa bolag (OpCop) till ett värde av 150 miljoner dollar bara dagar innan banken tillkännagav att man skulle köpa tillbaka skulden, och hänvisade till en anonym källa.

Enligt Bloomberg hade Marathon köpt obligationerna med rabatt, och tjänade alltså omkring 30 miljoner dollar, cirka 300 miljoner kronor, på sin satsning.

Satsade stort på Credit Suisse-obligationer

Bruce Richards, Marathons styrelseordförande och vd bekräftade senare i en intervju med Bloomberg att man hade satsat stort på Credit Suisse-obligationer.

Marathon, som specialiserat sig på att köpa osäkra fordringar, tillhör även de hedgefonder som köpt upp Credit Suisses AT1-obligationer, och som nu handlas som fordringar, enligt Bloomberg.

Prioriterade aktieägarna

Innehavare av de riskfyllda AT1-obligationerna, som fungerar som en buffert om en banks likviditetsnivåer faller under en viss nivå, blev rasande när de schweiziska tillsynsmyndigheterna fattade beslutet att skriva ned obligationernas värde med 17,3 miljarder dollar, för att bevara 3,3 miljarder i värde för aktieägarna som en del av UBS övertagande av banken.

ANNONS
ANNONS

Vanligtvis prioriteras obligationsinnehavare framför aktieägare när det gäller att få tillbaka sitt kapital en bank riskerar att gå under. I Schweiz är den finansiella tillsynsmyndigheten däremot inte tvingade att följa denna praxis.

Vill du läsa mer om bank och finans? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Fällde Credit Suisse på börsen – har nu avgått [Dagens PS]