Carnegie känner av det förändrade ekonomiska läget med inflation stigande räntor och fallande aktiekurser. Investmentbankens intäkter faller med 36 procent första halvåret.

ANNONS

Carnegie kommer ifrån ett strålande resultat 2021 in i ett betydligt tuffare läge 2022. Under första halvåret tappar investmentbanken en tredjedel av sina intäkter, skriver Dagens Industri. 

Carnegie sjunker med börsen

Förutsättningarna för att driva en investmentbank är totalt förändrade. Med räntor som hotar att fortsätta att stiga, börsen som fortsätter att sjunka, och en rusande inflation är läget helt annorlunda.

Enligt Realtid är nedgången 42 procent mätt per anställd.

Aktiemarknaden hela bortfallet

”Förra året gjorde vi 34 börsnoteringar under första halvåret och i år har vi gjort fyra”, säger Björn Jansson, vd på Carnegie, till DI. ”Intäkterna från aktiemarknadstransaktioner har gått ned, och det är de som står för egentligen hela intäktsbortfallet”.

Carnegie arbetar med bonusar, och därmed har kostnaderna per anställd sjunkit. Under första halvåret 2022 är kostnaderna per anställd 25 procent lägre jämfört med samma period förra året.

Näst bästa halvåret ändå

Inom områdena förvärv och fusioner har intäkterna däremot ökat.

Carnegies vinst under 2022 års sex månader är 287 miljoner kronor. Det är 65 procent lägre än 2021 – men det är ändå det näst bästa första halvåret någonsin, enligt DI.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Avanza toppar lönsamhetslistan – Klarna tar sistaplatsen [Dagens PS]

Läs även: Kraschen i Rysslandsfonder – 100 000 är värt en 500-lapp [Dagens PS]