Lanseringen av en bitcoin ETF (börshandlad fond) på New York-börsen ser ut att bli en stor succé som den största ”genom tiderna”. Kryptovalutan bitcoin stiger samtidigt mot nya höjder. 

ANNONS

Under tisdagen lanserade amerikanska Proshares en ETF, börshandlad fond, på New York-börsen som är kopplad till kryptovalutan bitcoin.

Proshares bitcoin-ETF är den första i sitt slag och ska investera i terminskontrakt på bitcoin. ETF:er handlas på börsen ungefär som vanliga aktier och följer värdet på en underliggande tillgång som råvaror, index eller räntor.

”Fonden försöker ge kapitaltillväxt främst genom hanterad exponering mot bitcoin-terminsavtal. Fonden investerar inte direkt i bitcoin”, beskriver Proshares fonden på sin hemsida enligt CNBC.

Fonden som fått tickern BITO på New York-börsen steg vid debuten tre procent.

”Steg in i finrummet”

Många ser lanseringen som ytterligare ett tecken på att kryptovalutan börjat accepteras på allvar av det finansiella etablissemanget, och vissa kallar ögonblicket historiskt.

”2021 kommer att bli ihågkommet för den här milstolpen”, sa Proshares vd Michael Sapir till New York Times redan innan lanseringen.

”Förtroendemässigt är detta positivt för bitcoin och andra kryptovalutor som tillgång. Det är ytterligare ett steg in i finrummet”, sa Johan Javeus, chefstrateg på SEB till SvD.

Bloomberg rapporterar att fonden lockade stort intresse i debuten, med högt tryck från investerare. Handeln i fonden uppgick till 480 miljoner dollar, motsvarande 4,1 miljarder svenska kronor. Enligt tidningen är det en av de mest handlade debuterna för en ETF någonsin.

”Detta kommer sannolikt att bli den största lanseringen genom tiderna”, säger James Seyffart på Bloomberg Intelligence.

ANNONS
ANNONS

Tillbaka på tidigare rekordhöjder

Bitcoin handlades vid 18-tiden svensk tid till strax under 62 500 dollar – inte långt från rekordnoteringen från i våras på 64 800 dollar. Kryptovalutan föll i somras under 30 000 dollar men har nu återhämtat sig till tidigare höjder.

Läs även: Bitcoin det nya guldet som inflationsskydd [Dagens PS]

Läs även: Safello citerar Flashback i reklamkampanj [Dagens PS]