Nätmäklaren Avanza Bank presenterar statistik över fondflöden. Man ser att det i mars sålts rekordmycket i fonder, men att det följts av stora inflöden i april.

ANNONS

Antal fondaffärer var 24 procent fler i april jämfört med samma månad 2019. Teknikfonder är månadens vinnare, var tredje krona in i fonder har gått till teknikfonder.

Teknikfonder, Sverigefonder och globalfonder toppar köpsidan i april. Företagsobligationer, Hedgefonder och korträntefonder är tvärt om de mest sålda fondkategorierna.

Företagsobligationsfonderna säljs fortfarande mest, men försäljningarna är ändå bara en femtedel av vad de var för en månad sedan. Läkemedelsfondernas popularitet är vanligare än det brukar, detta skulle enligt Avanzas sparekonom Johanna Kull kunna förklaras av dess defensiva karaktär.

Antalet fondaffärer var under april 84 procent fler jämfört med förra året, dock 30 procent färre jämfört med mars. Man har också ökat antalet fondkunder med 48 procent jämfört med april 2019.

Spararna flockades runt teknikfonder även hos Nordnet

Teknikfonder gick hem även hos Nordnet i april. En övergripande trend hos banken var att hedgefonder såldes och teknikfonder köptes.

Spiltan högräntefond blev omtalad när den under de värsta fallen fick stora utflöden och var stängd under flera dagar. Fonden toppade säljlistan hos Nordnet i mars och gör det även i april.

De fem mest sålda fonderna hos Nordnet var Spiltan Högräntefond, Öhman Räntefond Kompass Hållbar, Rhenman Healtchcare Equity, Gladiator och Brummer Multi-Strategy.

De fem mest köpta fonderna var Länsförsäkringar Global Indexnära, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index, Robur Access Asien och SPP Aktiefond USA.

ANNONS
ANNONS

Många sparare fortsätter månadsspara som vanligt.

”Framförallt ser vi att det är månadssparare som suttit still i båten under raset och lugnt fortsatt att fylla på i sina globala indexfonder. Det kräver is i magen när det blinkar blodrött, men är en klok strategi i ett långsiktigt sparande,” säger bankens sparekonom Frida Bratt.

Mest köpta Mest sålda
Länsförsäkringar Global Indexnära Spiltan Högräntefond
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Öhman Räntefond Kompass Hållbar
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index Rhenman Healtchcare Equity
Robur Access Asien Gladiator
SPP Aktiefond USA Brummer Multi-Strategy
SPP Aktiefond Global Adrigo Small & Mid cap
Swedbank Robur Ny Teknik Strand Småbolagsfond
TIN Ny Teknik Cicero Sverige
SEB Sverige Indexfond Atlant Protect
DNB Global Indeks Heptagon Harvest China