Flera AP-fonder fortsätter att investera stort i olja och kol. Fler av fonderna har också aktier i svartlistade bolag, konstaterar Ekonomiekot i en granskning.

ANNONS

Pensionsfonderna ska ta hållbarhet i beaktande. Sedan 2019 står det dessutom i lagen att första till fjärde AP-fonden ska göra ansvarsfulla investeringar. Ändå är minst 22 miljarder investerade i 200 av världens största olje- och gasbolag, konstaterar en granskning från Ekonomiekot. Investeringarna omfattar pensionspengar för nästan alla svenskar.

Första och andra AP-fonden har nästan helt gjort sig av med investeringar i fossila bolag. Fjärde respektive sjunde AP-fonden hade 2021 aktier värda 4 respektive 15 miljarder i kol och olja. Det var en stor ökning från 2020. Till viss del beror ökningen på att aktierna har blivit mer värda. Men det handlar också om att fonderna har köpt på sig fler aktier.

Ambitioner i hållbarhet tillräckligt för AP-fonder

Chefen för kommunikation och ägarstyrning på sjunde AP-fonden, Johan Florén, säger till Ekonomiekot att pensionsfonderna har kvar innehavet för att påverka bolagen inifrån.

En annan av de ansvariga argumenterar för att de fossila bolag man har investerat i har höga ambitioner i sitt omställningsarbete, och att det är detta som gör investeringarna rimliga.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Efter kritiken: Fjärde AP-fonden dumpar Evolution [Dagens PS]
Pensionsfond har satsat en miljard på kärnvapen [Dagens PS]