USA är störst på bitcoinbrytning efter Kinas kross av gruvor

Uppdaterad: 14 okt. 2021Publicerad: 14 okt. 2021
USA störst på bitcoinbrytning
En bitcoingruva konstrueras i Virginia Beach. Foto: (AP Photo/Steve Helber)

USA är störst på bitcoinbrytning efter att kinesiska myndigheter slagit ut landets bitcoingruvor. Det konstaterar Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF).

ANNONS
ANNONS

Redan innan myndigheterna slog till mot de kinesiska bitcoingruvorna hade Kina gått tillbaka på världsmarknaden för bitcoinbrytning. Den senaste uppdateringen från Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI) visar att aktiviteten nu är noll. Möjligen kan det vara så att viss utrustning kan ha flyttats utomlands, och återupptagit brytningen. Däremot verkar det alltså som att myndigheterna lyckades med sitt mål att helt slå ut bitcoingruvorna i landet.

Större geografisk spridning

Sammanlagt sjönk hashraten globalt med 38 procent i juni. I juli och augusti sågs en ökning på runt 20 procent. Nu i oktober verkar hela, eller nästan hela nedgången hämtats hem.

“Den stora effekten av de kinesiska myndigheternas tillslag mot bitcoingruvorna i landet är att den geografiska distributionen av hashrate spritts över världen. Detta kan ses som en positiv utveckling för nätverkssäkerhet och bitcoins decentraliseringsprinciper”, säger Michael Rauchs, CCAF.

Med en andel av den globala hashraten på 35,4 procent är USA störst på bitcoinbrytning när de kinesiska gruvorna slagits ut. Andra vinnare globalt är Kazakstan och Ryssland.

I Ryssland har myndigheterna sagt att betalning med kryptovaluta inte är tillåtet i landet, men att medborgarna kan ha plånböcker och använda valutan utanför landets gränser. Reglerna för valutan är luddiga, och vad som händer framöver är svårt att sia om. Än så länge verkar de ryska gruvorna inte vara i riskzonen.

Ritat om bitcoinkartan

I Cambridgestudien påpekas också att de växande hashrate-andelarna för Irland och Tyskland förmodligen har att göra med att ett växande antal brytare reroutar genom dessa länder via VPN:s eller proxyservrar. Det finns inte några bevis för en växande gruvverksamhet där.

VPN:s och proxyservrar är verktyg som används för att leda om trafik genom andra länder, och därigenom dölja brytarens verkliga hemvist. Man kan inte helt utesluta att det fortfarande kan finnas viss verksamhet kvar i Kina, trots tillslaget i somras.

Läs även: Polisen trodde på cannabisodling – var illegal bitcoingruva

ANNONS
ANNONS