Oro för "kryptovinter" – bitcoin i dödskors

Uppdaterad: 23 juni 2021Publicerad: 23 juni 2021
Kryptovinter
Rädslan stiger bland kryptoentusiaster som fruktar en ny kryptovinter likt den 2018. (Foto: Unsplash)

Nya tapp i bitcoin skapar rädsla för att branschen är på väg in i en kryptovinter, likt den som skapade 80 procentiga fall 2018.

ANNONS
ANNONS

Under 2018 kollapsade de stora kryptovalutorna, bitcoin tappade upp mot 80 procent av sitt värde. Kryptovalutabranschen har kommit att kalla perioden för en “kryptovinter” eller “den stora kryptokraschen”. Efter det stora tappet den senaste tiden sprids nu oro för att sommaren 2021 ska bli en “kryptovinter 2.0”.

CNBC skriver att ett “rädsla och girighet”-index för bitcoin visar på “extrem rädsla” just nu. Under natten mellan tisdag och onsdag svensk tid föll kursen under 30 000 dollar per bitcoin. På onsdagsförmiddagen steg kursen upp igen mot 34 000 dollar per bitcoin. Andra kryptovalutor som dogecoin och XRP har också rejält de senaste 24 timmarna.

Hamnat i ett dödskors

Valutan har också hamnat i ett så kallat dödskors, som innebär att den korta trenden, 50 dagars glidande medelvärde (MA50), bryter igenom den långa trenden på 200 dagars glidande medelvärde (MA200). Det signalerar att en långsiktigt fallande trend kan vara på väg, eller så kan den redan ha börjat bli fallande.

Tappet härleds till den kinesiska regeringens hårda tag mot kryptovalutan, de som handlar med den, och särskilt de som sysslar med gruvdrift av bitcoin.

”Mycket av detta nedåtgående momentum i bitcoins pris har tillskrivits Kinas senaste drag med gruvdrift som har lett till en lägre global hashrate. Medan långsiktiga bitcoiners ser detta som ett extremt positivt drag för nätverket … så är kortsiktiga handlare är skrämda av osäkerhet”, säger Jason Deane, marknadsanalytiker på Quantum Economics, som specialiserar sig på forskning och analys av finansiella marknader och kryptovalutor, till CNBC.

Tror på överreaktion

Deane och hans kollegor tror dock inte att det är en “kryptovinter 2.0” som är på gång. De tror i stället på en överreaktion som kommer att korrigera sig på längre sikt.

“Vi kanske aldrig får se en kryptovinter igen. Det finns mycket mer nytta, adoption och diversifiering i branschen än vad vi hade 2014 eller 2018”, säger Mati Greenspan, portföljförvaltare och grundare av Quantum Economics, till CNBC.

Läs mer: Bitcoin rasar efter Kinas nya hårda tag

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.