Det kostade konstkollektivet PleasrDAO fyra miljoner dollar att köpa loss bilden som ligger bakom Doge-memen. Nu kan vem som helst bli delägare i NFT:n.

ANNONS

Det legendariska “doge”-memen från 2010, som forestaller shibahunden Kabosu och som har inspirerat skapandet av kryptovalutan dogecoin, såldes för fyra miljoner dollar som NFT – non-fungible token – i juni i år, skriver CNBC.

Doge-memen har genererat massiv uppmärksamhet online och dogecoin är nu en av de främsta kryptovalutorna sett till marknadsvärdet.

PleasrDAO, har börjat sälja andelar av NFT:n till allmänheten.

Genom plattformen Fractional Art har PleasrDAO “fraktionaliserat” NFT:n – som ett resultat representeras nu NFT:n av miljarder ERC-symboler, vilket är standard för att kapa och sälja smarta kontrakt på Ethereums blockkedja, skirver CNBC. De små fraktionerna har döpts till DOG.

En DOG kan man nu köpa för så lite som en dollar styck – 8,57 svenska kronor – och ägarna får sedan ta dela v en värdeökning om verket blir sålt till någon annan. Majoriteten av andelarna kommer PleasrDAO emellertid att behålla.

Konstkollektivet PleasrDAO har utsett en ”chief pleasing officer” vid namn Jamie Johnson. Han jämför i ett blogginlägg fraktionaliseringen av ”Doge”-memen med att Louvren skulle stycka upp Mona Lisa och sälja andelarna till allmänheten.

Jamie Johnson förklarar också att DOG-ägare kommer att kunna delta I framtida beslutsfattande som rör NFT:n. Till exempel kommer DOG-ägare få rösta innan NFT:s säljs i framtiden,

ANNONS
ANNONS

PleasrDAO är inte de första som använder tekniken med fraktionalisering av NTF:er, och trenden tros växa. Marknaden exploderade bara den senaste månaden.

”I den här digitala världen kan NFT:er fånga särskilda ögonblick, fenomen och koncept med smarta kontrakt kan fraktionalisera dem och distribuera dem till allmänheten”, säger Jamie Johnson.

 Läs också:

NFT: 163 miljoner för digitala apor på Sotheby’s
Hausse för NTF:er – meme-aktier överges