Finansinspektionen varnar konsumenter för att investera i finansiella instrument med kryptovalutor. Nischbankerna ser dock ingen anledning att minska utbudet. 

ANNONS

Sedan 2018 går det inte att köpa kryptovalutor direkt från Nordnet, Avanza eller andra banker. Det finns dock produkter där den underlig­gande tillgången är en eller flera kryptovalutor – som FI i en rapport på måndagen gick ut och varnade för, och som Dagens PS rapporterade om. 

Tar inte till sig varning 

Men det är en varning som varken Avanza eller Nordnet tar till sig.

”Nej. Vi säger också att kryptovalutor är volatila, det är inte för gemene man. Det är en passande ­prövning som man behöver gå i genom för att kunna handla de certifi­katen”, säger Avanzas vd Rikard Josefson till Di och trycker på att Avanza ”kommu­nicerar försiktighet med kryptovalutor”.

Även Nordnet kör på som vanligt.

”Det kommer vi att göra, vi har inga planer på att begränsa handeln i kryptore­laterade instrument”, säger Johan Tidestad, kommunika­tionschef på Nordnet.

Tror inte på förbud

Samtidigt tycker Johan Tidestad att det är bra att Fi uppmärksammar om handeln med kryptovalutor, men tror inte på förbud eller hinder.

Avanzas Rikard Josefson säger vidare till Di att det finns många kunder som är duktiga på kryptovalutor, och ”då tycker vi att vi kan till­handahålla handeln i den”.

”Sedan ska man aldrig säga aldrig, men vi ser inte någon anledning att ta bort de certi­fikat vi har.”

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Hotet som kan knäcka bitcoin