Bankerna är i kris men bitcoin står närmast orubbat. Nu ökar optimismen för kryptovalutan trots turbulensen i bankvärlden.

ANNONS

Kryptovalutan bitcoin har spurtat omkring 70 procent hittills i år. Och nu hävdar industriprofiler som CNBC har pratat med, att den till och med kommer att nå nya höjder i år. Detta trots att tongångarna var betydligt mer försiktiga så sent som i januari i år.

Stått sig väl

En anledning till optimismen tros vara att bitcoin har stått sig väl trots den senaste tidens bankturbulens. Bitcoin-ivrare ser detta som ett bevis för att valutan är ett hållbart alternativ till det traditionella banksystemet.

De senaste åren har dock valutan, vars värde styrs av efterfrågan, handlats i korrelation till vanliga aktier.

Bästa på flera år

Bitcoin, som är världens största kryptovaluta, nådde sin senaste topp senhösten 2021, då den nådde strax under 69 000 dollar. Därefter har den fallit omkring 60 procent. Under 2022 tappade kryptomarknaden som helhet stora värden, efter likviditetsproblem och konkurser i branschen.

De senaste veckorna har det däremot sett ljusare ut för kryptovalutan. Förra veckan blev den bästa på flera år och spekulationerna haglar nu kring hur högt den kan klättra.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nytt rally i Bitcoin på söndagen [Dagens PS]