USA:s senat säger ja till att införa beskattning av kryptotransaktioner, skatteintäkterna ska gå till ny infrastruktur.

ANNONS

USA:s president Joe Biden har fått igenom en beskattning av kryptotransaktioner. I USA:s stora infrastrukturplan för vägar och järnvägar finns ett tillägg om striktare regler för kryptotillgångar och på tisdagen röstades det förslaget igenom i senaten. Enligt förslaget kan detta ge skatteintäkter på upp till 28 miljarder dollar från kryptomarknaden.

Kryptosajten Coindesk menar att USA:s beslut att beskatta krypto innebär att den amerikanska regeringen har accepterat att kryptovalutor är här för att stanna.

Måste rapportera transaktioner

Alla som sysslar med bitcoin måste enligt förslaget rapportera sina kunders transaktioner till det amerikanska skatteverket, IRS så att handlarnas vinster kan beskattas. Alla transaktioner för mer än motsvarande 87 000 kronor måste rapporteras. Amerikanska företag som sysslar med bitcoin har protesterat.

”Rapporteringskravet i infrastrukturplanen är väldigt brett och till och med omöjligt att uppfylla, rent tekniskt,” säger Andreas  de Blanche, universitetslektor på Högskolan Väst, som undervisar om kryptotillgångar till TT, skriver Dagens Industri.

Bitcoin gick upp efter beskedet

När beskedet kom gick bitcoin svagt upp, men har sedan backat något sedan handeln i Europa kom igång på morgonen. Priset på bitcoin har fallit med 1,7 procent det senaste dygnet, skriver Di.

Förslaget är dock inte klart än, nästa steg är att ta upp det i representanthuset. Om USA börjar beskatta transaktioner med bitcoin kanske andra länder tar efter, skriver Di. EU överväger nya  regler och Kina har slagit ned på bitcoin. Trots det går priset på kryptovalutan upp.

Andreas de Blanche tycker att förslaget kanske kan bli okej om det går igenom i någon form.

ANNONS
ANNONS

”Mina studenter skulle uppskatta klarare skatteregler även här Sverige. De flesta som håller på med kryptotillgångar som bitcoin vill faktiskt själva betala skatt och veta vad som gäller”, säger han i Di.

Läs mer: Bitcoin och ether fortsätter återhämta sig [Dagens PS]