Dagens PS

Grönt ljus för nordiskt betalningssystem

betalningssystem
Nu ser det ut som att Swish kan komma att fungera över hela Norden. (Foto: TT)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 09 juli 2021Publicerad: 09 juli 2021

EU-kommissionen har godkänt de nordiska storbankernas planer på att införa ett nytt gemensamt betalningssystem, rapporterar Dagens Industri.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samarbetet för att införa en gemensam betalningsinfrastruktur inleddes för några år sedan mellan flera nordiska storbanker. De inblandade bankerna är SEB, Swedbank, Nordea, Handelsbanken, OP och Danske Bank.

Snabbare och enklare att betala

Tanken med P27 är att det för privatpersoner och företag ska bli enklare och gå snabbare att betala i Norden. En gemensam infrastruktur för betalning innebär också en högre säkerhet och skulle kunna motverka penningtvätt och bedrägeri. 

Nu har idén godkänts av EU-kommissionen och det slutliga hindret är passerat. Lars Sjögren är vd på P27 och berättar om de storslagna planerna.

“Beskedet i dag innebär att EU-kommissionen, som granskat P27:s projekt, anser att det är kompatibelt med de regelverk som gäller. De har kommit fram till att bankernas gemensamma ambition är värdeskapande och inte konkurrenshämmande”, säger han.

Swish över hela Norden

Vidare tror Sjögren på lång sikt att avtalet kommer förändra framtidens betalningsprodukter. För konsumenternas del innebär EU:s godkännande att Swish på lång sikt kommer att kunna användas i hela Norden. Det lär dessutom bli allt smidigare och billigare att handla på nätet, länder emellan.

P27:s betalningssystem är också tänkt att gynna de små bolagen i och med att systemet stärker den nordiska marknaden. 

ANNONS

”Jag vet hur svårt de små företagen har när de ska gå utanför sin marknad. Det här förenklar på ett högst dramatiskt sätt. Komplexiteten blir mindre, kostnaderna sänks och man får betydligt större möjligheter med olika standardiserade tjänster”, säger Sjögren. “Vi tar ner barriärerna.”

Läs mer på Dagens Industri.

Läs mer: Swish konkurrenter i Norden slås samman – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS