FBI varnar för krypto-bedragare. Bedragarna har lyckats lura 244 brottsoffer att köpa falska kryptovalutor. Hittills har bedragarna kommit över 42,7 miljoner dollar, motsvarande drygt 437 miljoner kronor.

ANNONS

FBI varnar finansinstitut och investerare för cyberbrottslingar. Bedrägeriet sker genom falska kryptoinvesterings-appar. Bedragarna kontaktar investerarna med erbjudanden om krypto-köp. Offren laddar ned en falsk app – och blir av med sina pengar.

FBI har identifierat 244 offer

Enligt FBI har man identifierat 244 offer, och man uppskattar att de blivit av med sammanlagt motsvarande 437 miljoner kronor.

Tillvägagångssättet för de olika bedrägerierna liknar varandra. Offren kontaktas av vad som verkar vara legitima företag, och luras att ladda ned en app. När offren sedan vill ta ut pengar ur sina krypto-plånböcker får de besked om att de först måste betala skatt. Efter att offren betalar ”skatten” kan de fortfarande inte få ut några pengar.

Bedrägerierna som FBI beskriver äger rum mellan oktober 2021 och maj 2022.

Polisanmäl om du blir lurad

Det gäller alltså att kolla upp både appar och säljare innan man bestämmer sig för att investera i kryptovalutor. Känns det det minsta osäkert: Låt bli att föra över pengar.

Och om du blir lurad – polisanmäl direkt!

ANNONS
ANNONS

Läs även: Hade 10 miljarder dollar – nu är allt borta [Dagens PS]

Läs även: Kryptolångivaren Celsius ansöker om konkursskydd [Dagens PS]