Bank of Englands näst högste chef säger att en kollaps i krypto kan orsaka nästa finanskris. Han poängterar att kryptomarknaden är större än marknaden för subprimelån i USA som orsakade kraschen 2007-2008.

ANNONS

Sir Jon Cunliffe, viceguvernör på Storbritanniens centralbank Bank of England, varnade i ett tal under tisdagen att en massiv kollaps av priset för kryptovalutor till så lågt som noll är ”ett helt klart rimligt scenario” och att det finns ”en risk för smitta” över det globala finansiella systemet, rapporterar Daily Mail.

Smällen för individuella investerare av en kollaps i krypto är sannolikt inte tillräcklig för att vara en risk för den finansiella stabiliteten enligt BoE-chefen som dock tillade: ”Bilden är mindre tydlig för finansinstitut.”

Kryptomarknaden upp 200 procent i år

Han jämförde en möjlig kryptokrasch med andra finansiella krascher. Kryptomarknaden är värd runt 20 000 miljarder kronor – en ökning på 200 procent i år och betydligt mer än marknaden för subprimelån i USA vars kollaps blev startskottet för finanskrisen som spred sig över världen 2007-2008.

”Som finanskrisen visade oss behöver du inte stå för en stor del av finanssektorn för att utlösa problem med finansiell stabilitet”, säger Sir Jon Cunliffe, viceguvernör på Bank of England.

Slutsatsen han drar är att regleringar av kryptovalutor ”måste skyndsamt eftersträvas”.

”När något i det finansiella systemet växer mycket snabbt, i i stort sett oreglerat utrymme, måste finansiella stabilitetsmyndigheter ta hänsyn till det”, säger han.

Fall i altcoins kan bli orsaken

Centralbankschefen är inte den enda som varnar för vad konsekvenserna skulle bli av en krasch för kryptovalutor. Som Dagens PS tidigare rapporterat behöver kraschen inte nödvändigtvis ens komma i de största kryptovalutorna bitcoin eller ether. Investmentbanken JPMorgan Chase har varnat för att ett rejält fall i så kallade altcoins kan ha samma effekt då det kan sprida sig även till bitcoin och ether.

ANNONS
ANNONS

”Det finns ett stort frågetecken här. Är hypen med cardano, binance, solana och andra alternativ till ethereum berättigad? Kommer det att finnas tillräckligt med trafik i dessa nätverk och plånbokadresser för att motivera den här typen av värderingar?”, säger Nikolaos Panigirtzoglou, kryptoexpert på investmentbanken JPMorgan Chase till Business Insider.

Läs även: ”Pandora Papers visar behovet av kryptovalutor” [Dagens PS]

Läs även: JPMorgan varnar: Kryptokrasch kan komma från altcoins [Dagens PS]