Den amerikanska regeringen håller regelbundet auktioner för sitt enorma hemliga lager av bitcoin och andra kryptovalutor som den beslagtar. Regeringen har för tillfället krypto värt elva miljarder kronor.

ANNONS

USA:s regering har beslagtagit krypto precis som vilka andra slags tillgångar som helst genom åren. Bitcoin säljs sedan ut på samma sätt, skriver CNBC.

”Det kan vara 10 båtar, 12 bilar, och ett antal bitcoin som auktioneras ut”, säger Jarod Koopman, chef på regeringens enhet för cyberbrott.

Regeringen ligger dock ofta några steg bakom brottslingarna ”när det kommer till innovation och teknik”, enligt Jud Welle, en före detta federal cyberbrottsåklagare.

”Det här är inte något som ingår i den grundläggande träningen,” säger han och tillägger att det inom några år  ”kommer finnas uppdaterade manualer som underlättar kryptospårning och kryptobeslag”.

Tillgångarna växer

Det handlar om enorma kryptotillgångar som hela tiden ser ut att växa, från 700 000 dollar för två år sedan till 1,2 miljarder dollar, eller motsvarande elva miljarder kronor, i september i år.

I takt med att cyberbrottsligheten ökar tillsammans med mängden digitala valutor så förväntas även de statliga kryptokassorna växa ytterligare.

Fel tidpunkter 

Den amerikanska regeringen har dock inte parerat in de rätta tidpunkterna att sälja av sina kryptotillgångar, och har därför inte fått in lika mycket som de hade kunnat få.

ANNONS
ANNONS

Några exempel är de 500 bitcoin som regeringen sålde till Riot Blockchain 2018 för cirka fem miljoner dollar, som hade varit värda 23 miljoner dollar nu. Eller de 30 000 bitcoin som gick till riskkapitalisten Tim Draper för 19 miljoner dollar 2014. De hade inbringat över 1,3 miljarder dollar idag.

Läs även: Professor: ”Bitcoin kanske inte håller så mycket längre” [Dagens PS]