Dagens PS

Alibabas grundare har plötsligt dykt upp

Jack Ma
Jack Ma är vd för Ant Group, där Alipay ingår. (Foto: TT)
Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr
Uppdaterad: 21 jan. 2021Publicerad: 20 jan. 2021

Efter problem med kinesiska myndigheter och en avbruten börsnotering gick den kinesiska fintechjättens grundare under jorden. Nu är han tillbaka – och den profilerade affärsmannen har lagt myndighetskritiken på hyllan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagens PS har tidigare skrivit om hur kinesiska myndigheter inte bara satte stopp för fintechjättens Ant Groups börsnotering utan också krävde fintechbolaget på 1 500 miljarder kronor i återbetalningar.

Efter den misslyckade börsintroduktionen gick Jack Ma, som har grundat både Ant Group och Alibaba, upp i rök – och sedan dess har det spekulerats vilt om var han har varit.

Nu har den kinesiska affärsmannen dykt upp – och den kritik som utlöste Ant Groups fall har han skrotat. Det rapporterar Bloomberg News.

I fejd med kinesiska myndigheter

Efter ett kontroversiellt tal i oktober där Jack Ma kritiserade den kinesiska regleringspolitiken slog kinesiska myndigheter ner hårt mot Jack Mas bolag. Bland annat tvingade kinesiska myndigheter Ant Group att lägga om hela verksamhetet och påbörjade en monopolutredning av Alibaba.

Samtidigt har kinesiska myndigheter tagit till allt hårdare tag mot företagsledare och framgångsrika entreprenörer i landet – vilket regeringen sägs uppleva som ett hot mot kontrollen över näringslivet och mediekanaler.

Återfunnen i sin hemstad

Under onsdagen gjorde Jack Ma sitt första framträdande efter att konflikten med myndigheterna började för tre månader sedan.

ANNONS

I ett kortare videoframträdande besöker den kinesiska affärsmannen bland annat en grundskola i sin hemstad Hangzhou och lovar lärare att han ska lägga mer tid på välgörenhet i framtiden.

Efter att Ant bekräftade att videon var äkta rusade Alibabas aktier med 11 procent på Hong Kong-börsen.

Skrotar myndighetskritiken

Vad Jack Ma har befunnit sig de senaste tre månaderna är fortfarande oklart.

Men i sitt videoframträdande har den tidigare regeringskritikern lagt om sin retorik och förklarar i stället att han ska fokusera mer på välgörenhet i framtiden.

“På senare har mina kollegor och jag studerat och tänkt. Vi har gjort ett starkare åtagande till att hänge oss åt utbildningsvälgörenhet”, säger han i videon.

”Att arbeta hårt för att en revitalisering av landsbygden och ett gemensamt välstånd är vår generations affärsmäns ansvar”, fortsätter Jack Ma.

Läs mer: Alibaba-grundaren kan vara mystiskt försvunnen

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr

Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.

Oscar Jängnemyr
Oscar Jängnemyr

Skriver huvudsakligen om börs, makro och fonder för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS