Dagens PS

2 miljarder borta på 2 timmar – Nomad vädjar till hackare

2 miljarder borta på 2 timmar – Nomad vädjar till hackare
Nomad erbjuder 10 procent hittelön och titeln "etisk hackare" till den eller de som lämnar tillbaka tillgångarna. Skärmbild
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 08 aug. 2022Publicerad: 08 aug. 2022

2 miljarder kronor i tokens försvann. Nu vädjar kryptobolaget Nomad till hackarna: Lämna tillbaka pengarna och få hittelön, och vi ser dig som en “etisk hackare”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var natten mellan 1 och 2 augusti (New York-tid) som knappt 2 miljarder kronor försvann från kryptobolaget Nomad. På två timmar sjönk värdet på tillgångarna från 190,3 miljoner dollar (knappt 2 miljarder kronor) till 11,815 dollar (drygt 120 500 kronor).

Miljarder försvann – miljoner i hittelön

Nomad är en kryptobrygga, där användarna kan skicka tokens mellan olika blockkedjor. Enligt Yahoo Finance är det den tredje stora bryggprotokollet som hackas hittills i år.

Nu rapporterar Bloomberg att Nomad ger hittelön till den som hjälper till att återbörda pengarna. Den som lämnar tillbaka minst 90 procent av två stulna miljarder ses som en så kallad etisk hackare.

Det betyder att hacket i så fall utfördes för att visa på svagheter i systemet – inte för att stjäla. De 10 procent som återstår blir en sorts hittelön till den “etiske” hackaren. Eller hackarna.

Jagar “illvilliga” aktörer

“Vi anmäler inte etiska hackare”, säger Pranay Mohan, Nomads vd i ett uttalande enligt Bloomberg. “Men vi fortsätter att arbeta med våra partners, underrättelseföretag och rättsväsende för att komma åt illvilliga aktörer med allt lagen har att erbjuda.”

Hittills har Nomad lyckats får tillbaka ungefär 20 miljoner dollar (knappt 204 miljoner kronor), enligt Bloomberg. Nomad arbetar tillsammans med kryptoforensiska specialisten TRM Labs och polisen för att identifiera tjuvarna.

ANNONS

Senare samma vecka attackeras också Solanaekosystemet, och tusentals plånböcker drabbas, uppger Bloomberg.

Läs även: Larm om ransomwareattacker: “Toppen av ett isberg” 

Läs även: Kastade 1,7 miljarder på soptippen – vill bygga kryptohub 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS