De länder i världen där kryptovalutor används mest är förvånande nog utvecklingsländer som Vietnam, Pakistan och Indien. 

ANNONS

Användningen av kryptovalutor i världen har exploderat det senaste året med en uppgång på 881 procent. Detta enligt data från företaget Chainanalysis och dess Global Crypto Adoption Index. Sedan det tredje kvartalet 2019 är användningen upp 2 300 procent, enligt Cryptonews.

Indexet är till för att mäta användningen av kryptovalutor bland ”vanligt folk”, och indexet sägs ”fokusera på användning relaterad till transaktioner och individuellt sparande, snarare än handel och spekulation”, skriver CNBC. Indexet är också viktat för förmögenheten hos snittpersonen i länderna, köpkraften per capita, internetanvändadet och värdet på pengar generellt i de specifika ekonomierna.

Vietnam överlägset i topp

Indexet räknar däremot inte med reella transaktionsvolymer, som vanligtvis gynnar utvecklade länder med många professionella och institutionella kryptoköp.

Överlägsen etta i indexet är Vietnam, som har enormt stor mängd peer-to-peer-transaktioner som justerat för köpkraften i landet visar på en väldigt hög användning av kryptovalutor bland befolkningen.

”Vi hörde från experter att människor i Vietnam har en historia av hasardspel, och de unga, tekniskt kunniga människorna har inte mycket att göra med sina medel när det gäller att investera i en traditionell ETF. Dessa båda faktorer driver kryptoadoption”, säger Kim Grauer, forskningschef på Chainanalysis till CNBC.

Överrepresentation av unga 

Faktum är att topplistan domineras fullständigt av det som brukar kallas utvecklingsländer, med Indien tvåa och Pakistan trea följt av Ukraina, Kenya, Nigeria och Venezuela. Först därefter kommer USA på åttonde plats, ned från plats sex året innan. Sverige är långt ned på listan, med ett index på 0,03 jämfört med Vietnams 1.

”Många har kapitalkontroller eller en stark emigrant- och invandrarbefolkning”, säger Boaz Sobrado, London-baserad fintechanalytiker till CNBC, om varför utvecklingsländer toppar listan över länder där kryptovalutor används mest.

ANNONS
ANNONS

Många av länderna har också stor överrepresentation av unga i sin befolkning – och unga använder sig i större grad av kryptovalutor. I Singapore, som ligger långt fram i sin reglering av kryptovalutor, äger 66 procent av 25-45-åringarna kryptovalutor enligt en undersökning, snittet för befolkningen som helhet är 43 procent, skriver Market Insider.

Läs även: Bitcoinnätverket drar mer energi än hela Pakistan [Dagens PS]