EU-kommissionen har öppnat utredningar för att se om betaltjänsten Apple Pay bryter mot konkurrensreglerna. Beskedet kommer efter klagomål från Spotify och nu senast från japanska Rakutens dotterbolag Kobo, som säljer e-boksläsare. 

Kobo menar att Apple med sin App Store utnyttjar sin ställning och använder konkurrenshämmande metoder.

I centrum för klagomålen är att Apple tar ut en avgift på 30 procent vid köp i App Store, samtidigt som man konkurrerar med egna tjänster inom till exempel musikstreaming och e-böcker.

Apples motargument har varit att det är fritt för bolagen att välja om de vill sälja sina tjänster eller inte via App Store.

ANNONS
ANNONS

”Vi måste se till att Apples regler inte snedvrider konkurrensen på marknader där Apple konkurrerar med andra apputvecklare, till exempel med sin musikströmningstjänst Apple Music eller med Apple Books. Jag har därför beslutat att titta närmare på Apples regler för App Store och deras efterlevnad av EU:s konkurrensregler”, säger Margrethe Vestager.

När det gäller Apple Pay är det en separat utredning som kretsar kring villkoren Apple sätter upp för att integrera tjänsten i appar och på webbsidor.

Läs mer: Spotify vill att EU läxar upp Apple [Dagens PS]