Digitaliseringsminister Anders Ygeman fortsätter att försvara Sveriges beslut om att införa hårda regler för 5g-leverantörer och utestänga Huawei.  

”Vi ser hur andra länder inför liknande lagstiftning nu”, sa Anders Ygeman till Di Digital under en Di-konferens och förklarar att Sverige är drivande i ett gemensamt arbete inom EU för säkra 5g-nät.

”Vi pratar mycket om det här länder emellan och vi har beskrivit den svenska lagstiftningen. Vi ser nu att fler länder fattar fler säkerhetsbeslut och gör säkerhetsanalyser av sina nät.”

Som Dagens PS tidigare berättat så meddelade Post- och telestyrelsen förra månaden att kinesiska Huawei och ZTE inte tillåts vara hårdvaruleverantörer när de svenska teleoperatörerna nu ska börja bygga sina 5g-nät.

Men Huawei ger sig inte. Företaget har inte gett upp hoppet att få leverera 5g-hårdvara till svenska operatörer.

”Jag tror och hoppas att vi är med i det svenska 5g-nätet om fem år”, sa företagets Norden- och Baltikumchef Kenneth Fredriksen, till Di under konferensen, och konstaterade:

ANNONS
ANNONS

”Just nu ser jag bara förlorare på PTS beslut”.

Sverige håller fast vid sitt beslut

Kina har hotat svenska företag med repressalier som en följd av att de kinesiska bolagen portas från det svenska 5g-nätet. Ygeman vill dock understryka att Sveriges politik inte riktar sig mot något enskilt land och han vill hålla igång den viktiga handelsrelationen med Kina.

Anders Ygeman håller dock fortfarande fast vid sin linje, och klargör att ”Sverige fattar sina egna säkerhetsbeslut utan inblandning från annat land”.

”Det gör vi oavsett vem som blir nöjd eller missnöjd,” säger han.

Läs mer: Kina varnar svenska företag efter 5G-bannlysning