Svenska Taxiförbundet anser att ålderskravet på att få köra taxi bör sänkas från dagens 21 till 19 år.

Bakgrunden är bland annat det stora behovet av taxiförare. ”Taxiföretagen skriker efter fler förare”, skriver Taxiförbundet i ett pressmeddelande.

”Kruxet är att man i dag inte kan ta taxiförarlegitimation förrän man har fyllt 21 år och har haft körkort med behörigheten B sedan minst två år. Konsekvensen är att många unga då väljer alternativa lösningar som att till exempel köra svarttaxi där uppdragen förmedlas via sociala medier som Facebook. Valet står alltså mellan arbetslöshet eller svarttaxi och andra svarta jobb med svagt arbetsskydd och obefintliga försäkringar”, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör i Svenska Taxiförbundet och betonar att svarttaxibranschen vuxit sig stark i skuggan av de höga ålderskravet på auktoriserade taxichaufförer.

ANNONS
ANNONS

”Det höga ålderskravet för att bli taxiförare är stelbent och föråldrat. Skälen är idag starka för en sänkning från 21 år till 19 år. Vad ska våra ansvariga beslutsfattare säga till kommande generationer när de frågar varför de lät dörren till ett riktigt jobb som taxiförare vara stängd medan dörren till den svarta sektorn står öppen på vid gavel”, säger Claudio Skubla.

MISSA INTE: Premiär för självkörande bilar [Dagens PS] >

LÄS ÄVEN: Sålde bolag för 15 Mdr – i dag kör han taxi [Dagens PS] >