Men själv tror Kent Ekeroth, som även var inblandad i den beryktade järnrörsskandalen, att han blir frikänd.

”Eftersom jag är oskyldig, så hoppas och tror jag att domstolen kommer att döma rättvist och enligt konstens alla regler. Jag är säker på att jag kommer att få ett frikännande”, säger Ekeroth i en intervju för Expressen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tvingade kent Ekeroth att ta en timeout när händelsen uppdagades i november förra året.

Kent Ekeroth blev polisanmäld för misshandel efter ett bråk i en krogkö vid Stureplan i Stockholm.

En man i 20-årsåldern, som stod i krogkön, hävdar att han sagt ”var det kul med järnrören?” till Ekeroth och att han då fick en smäll i ansiktet.

Ekeroth tilbakavisar anklagelsen och hävdar att det var han som attackerades.

”Det jag kan säga är att det var nödvärn från min sida, det som skedde”, säger Ekeroth till Expressen.

Åklagaren i målet, som alltså avgörs på onsdag, har en annan bild. I stämningsansökan – som refereras av Expressen – står det att ”Kent Ekeroth har tilldelat XX (målsägandens namn, red anm) ett slag med öppen hand i ansiktet med smärta, rodnad och svullnad som följd…. Kenth Ekeroth begick gärningen med uppsåt.”

Han kommer att överklaga, säger han, en eventuellt fällande dom; han kommer göra allt bevisa att han är oskyldig, deklarerar han.

ANNONS
ANNONS

Kent Ekeroth räknar nämligen med att göra comeback i riksdagens justitieutskott för SD.

På frågan om han kan sitta kvar i riksdagen om han döms, svarar Kent Ekeroth att han avgör det själv.

”Men det där är framtiden, och som sagt, jag är säker på att domstolen kommer att döma rättvist. Och gör de det så blir jag frikänd. Jag tror inte vi behöver ställas inför det, hoppas jag”, säger SD-toppen i artikeln.

Straffet för ringa misshandel är böter eller fängelse i högst sex månader. Om brottet varit grövre med strängare påföljd kunde domstolen tvingat Ekeroth att lämna sina riksdagsuppdrag, men nu handlar det alltså om ringa misshandel som har lägre påföljd på straffskalan.

Formellt kan alltså Kent Ekeroth sitta kvar i riksdagen vid en fällande dom, men vid ett sådant scenario återstår förstås att se hur övriga partiledningen agerar.

Att Kent Ekeroth har två livvakter som övervakar varje steg han tar beror på att Säpo bedömt att det finns en förhöjd hotbild mot honom, där han riskerar att utsättas för attacker.

”Jag måste säga att jag har anpassat mig rätt fort, och de är jättetrevliga, vänliga och professionella. Så jag känner inte att deras närvaro stör mig så mycket”, förklarar Ekeroth i Expressen.

MISSA INTE: Åkesson: Lämna riksdagen, Ekeroth [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Ny SD-film: Här beväpnar sig topparna med järnrör [DagensPS.se] >