Så svarar Ulf Kristersson (M) på frågan om Löfven tackar nej till samarbete.

Som Dagens PS berättat har allianspartierna på DN debatt bjudit in S-ledaren Stefan Löfven till samtal över blockgränserna.

Förhoppningen från Alliansens sida – som nyss avslutade en pressträff – är att Stefan Löfven kliver åt sidan som statsminister och att allianspartierna tillåts bilda en regering med stöd av Socialdemokraterna.

Det skulle till viss del stänga ute Sverigedemokraterna från inflytande.

På en fråga från TT vad allianspartierna gör om Stefan Löfven säger nej, svarar M-ledaren Ulf Kristersson så här:

”Det tänker jag inte spekulera  i. Jag utgår från att alla vill ta ansvar och se gemensam lösningar på stora problem”.

Samma svar ger Liberalernas ledare Jan Björklund.

Ulf Kristersson anser att ”Alliansen är den naturliga regeringsbildaren” och i likhet med allianskollegan Annie Lööf (C) talar han om att visa respekt för väljarna och att förvalta deras förtroende.

Varken Annie Lööf eller Jan Björklund vill likna den föreslagna, blocköverskridande politiken – där Alliansen skulle styra landet med stöd av S – vid DÖ-överenskommelsen.

ANNONS
ANNONS

Annie Lööf betonar också att förhoppningen är att så fort som möjligt få igång samtalen över blockgränserna men att det ”bygger på att Stefan Löfven avgår”.

LO-bossen Karl-Petter Thorwaldsson säger till DN att han utgår från att Socialdemokraterna med Stefan Löfven i spetsen nobbar Alliansens invit.

Han vill inte se S som något stödparti till en alliansregering, deklarerar han.

”Det är det mest märkliga argument som jag har hört. Om S skulle göra som de borgerliga vill och agera stödparti så skulle det vara en enorm besvikelse för dem som har röstat på S”, säger Thorwaldsson till DN och fortsätter:

”Det är något som bara finns i de borgerligas fantasivärld”.

Läs mer här och här.

Läs också: Tuffa vägen till överlevnad för nästa statsminister [SvD] >

Och: K-G Bergström: Beslutet fortfarande i händerna på SD [Expressen] >