Dagens PS

Rekordhögt pris på utsläppsrätter i EU

LKAB Gruvarbetare lön lönelyft
Arbetare vill få högre löner, men företagen stretar emot. Foto TT
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 maj 2021Publicerad: 04 maj 2021

Priset för utsläppsrätter av koldioxid i EU har stigit i rekordtakt och mer än fördubblats i jämförelse med innan pandemin.

ANNONS
ANNONS

Koldioxidpriset i EU ligger nu på mer än 500 kronor per ton. Inom EU:s system för handel med utsläppsrätter (ETS) har priset ökat med mer än 50 procent sedan början av året. Fram till december 2020 hade koldioxidpriset aldrig överstigit 30 euro per ton.

Tillgången kommer minska

ETS-handlare har antagit att tillgången på utsläppsrätter av koldioxid kommer behöva minska framöver för att EU ska kunna nå sina hårda klimatmål som bland annat innebär att minska utsläppen med 55 procent till år 2030. Dessa antaganden har gjort att koldioxidpriset har ökat.

Prisökningen har gjort att utsläppsrätter av koldioxid har blivit väldigt eftertraktade. Miljöaktivister välkomnar att kostnaden för miljöförstöring ökar, men det finns oro för att kostnaderna ökar så snabbt att företagen inte kan hänga med, skriver Financial Times.

Vill ha gränsskatt

Förra veckan bad företag inom hårt förorenande näringar, som cement, stål och petrokemi, EU att snabba på planer på att implementera en gränsjusteringsskatt på koldioxid på import från länder som inte är med i systemet med utsläppsrätter, detta för att de inte vill drabbas av konkurrensnackdelar.

Med nuvarande kostnadsnivå skulle, exempelvis, Europas stålbransch få koldioxidkostnader på upp till 2 miljarder euro i år, trots att branschen får de flesta av sina utsläppsrätter gratis, skriver Financial Times.

Företag som är med i ETS tilldelas ett bestämt antal utsläppsrätter och om de, genom att till exempel använda förnybara bränslen, minskar sina utsläpp, kan de som blir över vidare. Ökar de däremot sina utsläpp måste de således i stället köpa fler utsläppsrätter.

ANNONS

Investerare handlar med koldioxid

De ökande koldioxidpriset har gjort att hedgefonder och andra investerare nu har börjat intressera sig och handlar med koldioxid. Det finns analytiker som tror att koldioxid kan kosta upp till 100 euro vid slutet av 2020-talet.

Läs mer: Prisrekord på utsläppsrätter – nyckelfråga för industrin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS