Dagens PS

Håller föredrag om ESG – har miljarder i rysk olja och gas

ESG
"Enormt hyckleri" att både hålla föredrag om ESG och äga aktier i ryska olje- och gasbolaget Gazprom, menar miljöoorganisationen Greenpeace. (Foto: SCGC och TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 27 apr. 2022Publicerad: 27 apr. 2022

Två svenska bolag, East Capital och Carnegie Fonder, listas på topp-tio bland europeiska finansiärer inom rysk fossilsektor av miljöorganisationen Greenpeace. Samtidigt håller East Capital under torsdagen ett föredrag på ESG-dagen om “tuffa” marknader.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Miljöorganisationen Greenpeace har listat tio stora europeiska investerare och finansiärer och dess kopplingar till rysk fossilsektor. Bland dessa återfinns två svenska aktörer, East Capital och Carnegie Fonder.

East Capital har enligt Greenpeace sammanställning, som baseras på data från Urgewald och Profundo, aktieinnehav i de stora ryska olje- och gasjättarna Gazprom, Lukoil, Rosneft och Novatek, till ett värde av 222 miljoner dollar, motsvarande drygt 2,1 miljarder svenska kronor.

Carnegie Fonder äger aktier i bolagen Gazprom, Lukoil, Novatek, Surgutneftegas och Transneft till ett värde av 183 miljoner dollar, knappt 1,8 miljarder svenska kronor, enligt Greenpeaces sammanställning.

“Vi uppmanar dem att upphöra med allt finansiellt samarbete med ryska fossilbolag”, skriver Greenpeace.

ESG-investeringar på ‘tuffa’ marknader

Under torsdagen arrangerar mediebolaget Realtid en storsatsning på hållbarhetsfrågor, ESG-dagen (environmental, social responsibility and governance), där finansjättar som bland annat Swedbank, SEB och Handelsbanken deltar tillsammans med myndigheter som Exportkreditnämnden (EKN) och Finansinspektionen och flera konsumentorganisationer.

East Capital Groups hållbarhetschef Karine Hirn håller ett “keynote”-föredrag under rubriken “ESG-investeringar på ‘tuffa’ marknader”. Detta är något som upprör miljöorganisationen Greenpeace, som också tänkt närvara på ESG-dagen.

“Det är ett enormt hyckleri att i dag prata om hållbarhet och samtidigt ha investeringar i miljardklassen i ryska fossiljättar som eldar på krig och ödelägger vår planet. I förlängningen göder denna verksamhet den ryska krigskassan och möjliggör därmed Putins krig i Ukraina. Det enda ansvarsfulla är att ta konsekvenserna fullt ut och klippa banden med fossilindustrin och istället flytta pengarna mot långsiktigt hållbara verksamheter”, säger Rolf Lindahl, kampanjledare på Greenpeace.

ANNONS

“Under många år använde vi vår makt, som ansvariga aktieägare, för att driva ryska olje- och gasbolag att förbättra bolagsstyrningen och uppmuntra dem att minska utsläppen av växthusgaser, vilket de har gjort i viss utsträckning. Vi har nu avbrutit allt detta arbete med ryska statliga företag då vi fördömer kriget. Vi anser att bara att sälja dessa innehav till vilket pris som helst inte är en ansvarsfull exit för våra investerare”, svarar Jessica Scott, marknads- och kommunikationschef på East Capital, i ett mejl till Dagens PS.

“Det går inte att sälja något även om vi skulle vilja”

Även Carnegie Fonder tillbakavisar Greenpeace kritik:

“Vi finansierar inte ryska fossilbolag. Carnegie Rysslandsfond har investerat i ryska aktier på börsen, det vill säga på andrahandsmarknaden, men vi är inte med och finansierar bolagen genom nyemissioner eller företagsobligationer. Det är en avgörande skillnad som vi också har försökt upplysa Greenpeace om”, säger Erik Amcoff, kommunikationschef på Carnegie Fonder.

“För övrigt kan man konstatera att Moskvabörsen är helt stängd för utländska investerare. Det går inte att sälja något även om vi skulle vilja. Däremot har vi beslutat att stänga Carnegie Rysslandsfond för nya insättningar, vilket innebär att vi inte kommer att göra några nya investeringar i ryska aktier.”

Läs även: Flera miljarder kan ha gått förlorade i East Capitals fonder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS