FN:s generalsekreterare António Guterres varnar för att utsläppsökningarna ökar och att världen därmed går i ”fel riktning”. 

ANNONS

Med kriget i Ukraina som draghjälp har fossila källor fått en revansch på många håll, hos länder som desperat försöker hitta billiga och tillgängliga energikällor.

Det leder givetvis till högre utsläpp, och det är enligt FN-chefen António Guterres helt ”fel riktning” för världen att gå, när vi istället borde minska utsläppen som världens ledare många gånger har lovat att de ska göra.

Utsläppsökningar fortsätter

Under tisdagen släpptes en ny rapport som visar att världens utsläpp under det första halvåret var 1,2 procent högre än samma period 2019, skriver CNN.

António Guterres gick ut med beskedet att det måste vara slut med ”fritt fossilt bränsle för alla” och att världen är ”på väg in i okända territorier av förstörelse” genom effekterna av klimatförändringarna.

Den globala medeltemperaturen har redan stigit 1,1 grader och forskarna tror att vi kommer passera 1,5 grader inom 5 år. Den nya rapporten skrotar alla målen om att hålla oss inom 1,5-graders målet.

Ambitionerna om utsläppsminskningar till 2030 måste sjufaldigas för att hålla det målet inom räckhåll och allt eftersom en rad länder bygger nya kolkraftverk eller återstartar gamla, så ser det mer ut som ett drömscenario än verklighet.

Så oavsett alla klimatmöten och löften från regeringar så fortsätter alltså utsläppen på sin väg uppåt.

Uppvärmningen förväntas öka 2,8 grader

I slutet århundradet, med ”business as usual”, beräknas den globala uppvärmningen öka  2,8 grader.

ANNONS
ANNONS

Omkring hälften av världens befolkning, upp till 4 miljarder människor, anses vara mycket sårbara för effekterna av klimatförändringar – som översvämningar, värme, torka, skogsbränder och stormar.

Ett exempel är Pakistan, där miljontals människor nyligen drabbades av stora översvämningar genom den årliga monsunen, som förvärrades av ett allt varmare klimat.

Läs även: Rent vatten via solljus – startups storsatsar [Dagens PS]