FI synar försäkringsbolagens skadekostnader för förra sommarens unika översvämningar i Gävle, berättar Fastighetsnytt.

ANNONS

Med klimatförändringarna ökar extremväder som skyfall och torka och ställer ökade krav på en fungerande samhällsstruktur med beredskap för exempelvis översvämningar.

Under sommaren dränkte ett snabbt men intensivt regnoväder i första hand Gävle men också andra delar av Gästrikland. Även Dalarna var föremål för spöregnet.

I Gävle föll 101 millimeter regn på bara två timmar när det var som värst. Störtregnet var så kraftfullt att döda fåglar slog ned i marken.

På bara ett dygn var nederbörden i Gävle rekordhöga 161,6 millimeter – historiskt högt i Sverige och det placerar staden i södra Norrland även på den globala topplistan över skyfall.

Nu sällar sig FI till skyfallsutredningarna efter extremhändelsen i Gävle

Den extraordinära händelsen i mitten av augusti 2021 mynnade ut i en rad myndighetsutredningar på lokal och central nivå.

På försäkringsbolagen ökade snabbt trycket på ersättning från drabbade företag och hushåll.

Nu ska Finansinspektionen, FI, analysera hur försäkringsbranschen skött dessa skadekostnader, skriver Fastighetsnytt och berättar att statistiken som finns inte tagit med vare sig fordonsskador eller de skador som gäller kommunal och oförsäkrad egendom.

Enligt tidningen uppskattades försäkringsbeloppet till minst 1,6 miljarder kronor för några månader sedan med en omfattning av minst 8 000 skador orsakade av skyfallen.

Följande försäkringsbolag ingår i granskningen från FI, berättar tidningen: Svenska Kommun Försäkrings AB, Dina Försäkringar Mitt, If Skadeförsäkring, Länsförsäkringar Gävleborg, Trygg-Hansa och Folksam.

ANNONS
ANNONS

Tillsynsmyndigheten FI har begärt svar från försäkringsbolagen före 7 oktober.

Läs även: Mångmiljardbelopp för extremväder – hotar omställningen [Dagens PS]

Läs också: Efter översvämningarna – nu väntar nya utmaningar [Dagens PS]