Dagens PS

Expert: Byt nötkött mot buffé av växter

nötkött buffé
Växtriket erbjuder en matbuffé, enligt expert i artikeln som råder dig att sluta äta kött – för jordens bästa. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 23 juni 2021

Fem tips från lika många experter hjälper dig leva mer hållbart. En av dem tycker det är dags att byta ut konsumtionen av nötkött mot en buffé av växter. Det finns “tusentals ätbara växter”, tipsar hon.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Statistiken över mänsklighetens miljöpåverkan är alltjämt dyster och pressen ökar på var och en att göra sitt yttersta för att förbättra läget.

CNBC återger fem tips på hur du kan leva mer hållbart mot bakgrund av den nattsvarta statistiken.

Siffrorna berättar att mer än 127 miljoner klädplagg som G7-länderna importerar varje år sannolikt kommer från slavhandel.

Den amerikanska nyhetsmediet konstaterar även, utifrån en annan rapport, att nötkött är den i särklass mest förorenade livsmedelsprodukten i dagens moderna jordbruk.

Som om inte det här räckte uppges runt 8 miljoner ton plastavfall dumpas i världens hav varje år och utgör därmed ett allvarligt hot mot den biologiska mångfalden.

Bollen ligger hos dig

Även om de globala makthavarna lovar att bli koldioxidneutrala de kommande decennierna, så måste även du som individ göra mer för minska klimat- och miljöpåverkan.

Du kan göra en hel del för att minska ditt koldioxidavtryck, enligt experterna.

ANNONS

En av dem, Nasreen Sheikh, som är aktiv motståndare till fattigdom och slit- och släng-modet, rekommenderar dig som konsumerar kläder att ta reda på var kläderna kommer från, och samma sak gäller vid köp av andra varor som kaffe och choklad, säger hon.

“Tänk bortom prislappen”, är hennes tips på CNBC där hon deklarerar att hon endast köper produkter som bevisligen är etiska och hållbara – och är Fairtrade-märkta.

Västriket erbjuder en buffé

Shireen Kassam, expert på växtbaserad näring, och som även utbildar sjukvårdspersonal i hållbara kostvanor, slår fast att det är av största vikt att upphöra med det skadliga köttätandet, “vi har tusentals ätbara växter”, betonar hon.

När det gäller onödig energiförbrukning i hemmet är tipset från ytterligare en expert att förhindra detta genom olika regleringsmetoder, exempelvis med hjälp av smarta hem-prylar så att “rätt” nivåer i elanvändningen nås.

Energiförbrukningen är en stor bov när det gäller klimatpåverkan, och bara genom att sluta ha mobilen på laddning när den är fulladdad får positiv inverkan, menar experten.

I artikeln får du som konsument även goda råd på hur du kan minska plastanvändningen och konsumtionen.

CNBC uppger med hänvisning till uppgifter från National Geographic att plastproduktionan ökat från 2,3 miljoner ton 2050 till enorma 448 miljoner ton 2015.

ANNONS

Läs även: Oljefond har aktier i chokladtillverkare med barnarbete »

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS