Dagens PS

Daimlers svenske vd: Höga förväntningar på klimat och industri

Tyska Daimlers vd, svensken Ola Källenius. (Foto: TT)
Daimlers vd Ola Källenius vill se en kombination av klimatarbete och stark industri framöver. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 02 jan. 2022Publicerad: 15 sep. 2021

Daimlers svenske vd Ola Källenius har höga förväntningar på Tysklands bilindustri i höst när landet får nytt politiskt styre. Klimat och industri bör stå i fokus, enligt honom.

ANNONS
ANNONS

Inför det stundande tyska valet hamnar klimatet högt upp på listan för väljarna, efter de katastrofala översvämningarna som slog hårt mot landet i somras.

Bilindustrin har redan fått en känga, där tyska städer har förbjudit äldre fossilbilar i stadskärnorna.

Satsar på el

För Daimlers del har elektrifieringen tagit fart rejält där koncernen vill bil helt elektrisk i slutet av årtiondet – ”där marknadsförutsättningarna så tillåter”.

“Vi introducerar produkter snabbare än infrastrukturen byggs ut. Nyckeln är hur vi får marknaden att gå över till det elektriska. Det behövs infrastruktur och det behövs grön energi”, säger Ola Källenius till Di.

Daimler kommer satsa motsvarande 710 miljarder kronor under en femårsperiod på att gå över till el, men samtidigt måste försäljningen av befintliga bilar fortsätta menar Ola Källenius, eftersom världen enligt honom inte är helt redo för “elektrisk mobilitet” än.

“Det kommer att ta en hel rad år. Vi kan inte hindra människor från mobilitet. De 70 miljarder euro som vi investerar måste finansieras av något och vi är vår egen riskkapitalist”.”

Klimat och industri ihop

ANNONS

Efter valet hoppas Ola Källenius att Tyskland får en regering som kan fokusera på klimatarbetet och samtidigt stärka industrins roll – som hela tiden konkurrerar med andra länder.

“Vill man att vi ska leda den här omställningen som handlar om att sänka koldioxidutsläppen behövs det också en stark industri och starka företag. I konkurrensen med andra ekonomiska regioner som Nordamerika och Kina måste man klara båda sakerna – att ha höga ambitioner på klimatsidan och också väldigt stark industripolitik”, säger han och klargör:

“Så det är mitt hopp för vem som än tar över att man klarar att fokusera på båda de här sakerna.”

Läs även: Hot om stämningar pressar Daimlers svenske vd

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS