Dagens PS

Biden lovar halvera USA:s utsläpp

Biden utsläpp
Joe Biden vill inte se nya restriktioner och lockdowns på grund av omikronvarianten. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 23 apr. 2021Publicerad: 23 apr. 2021

Joe Biden lovar att halvera USA:s utsläpp av växthusgaser till 2030. Han vill “sätta Amerika på väg mot en ekonomi med nollutsläpp”. 

ANNONS
ANNONS

USA.s president Joe Biden lovar stora utsläppsminskningar på den globala konferens angående klimatförändringarna som han står värd för. 40 utvalda länder deltar på konferensen, som hålls digitalt.

Lovar mer än någonsin

I sitt inledningstal under torsdagen lovade han att USA ska sänka sina utsläpp av växthusgaser med 50 procent till 2030, jämfört med siffrorna från 2005. Det är mer än något annat land lovat tidigare, skriver USA Today.

”Dessa steg kommer att sätta Amerika på väg mot en ekonomi med nollutsläpp senast 2050. Vetenskapsmän säger till oss att detta är det avgörande decenniet, detta är det decennium vi måste fatta beslut som kommer att undvika de värsta konsekvenserna av en klimatkris,” sa Biden.

”Tecknen är omisskännliga, vetenskapen är obestridlig och kostnaden för att inte agera fortsätter att öka”, fortsatte USA:s president.

“Glada att ha tillbaka USA”

Han lovade också att dubbla investeringarna i andra länder för att få ner utsläppen, jämfört med slutet av Barack Obamas presidenttid.

“Ingen nation kan lösa denna kris på egen hand .Vi alla, och särskilt de som representerar världens största ekonomier, måste steppa upp.”

ANNONS

Beskedet togs emot väl av många. Sydafrikas president Matamela Cyril Ramaphosa hälsade beskedet från Biden om utsläpp så här:

“Vi är alla så glada att ha tillbaka USA”.

Klimatkonferensen fortsätter under fredagen och går att följa via Youtube.

Läs mer: WWF hoppar av EU-samarbete – efter Sveriges lobbying

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS