Efter dagens nyhet om att Telia har fått grönt ljus för köpet av TV ser Telenor problem med för få aktörer på TV-marknaden. Företagets TV-chef menar att det kan krympa möjligheterna till streaming. 

Telias köp av Bonnier Broadcasting, som äger TV 4 och C More, godkändes idag av EU, men det finns ett antal villkor som ska följas för att affären ska slutföras. En av dessa är att Telia måste låta en utomstående aktör få licens på ”internet-tv”, det vill säga streaming. Men att kravet enbart ligger på en ytterligare aktör gör att konkurrensförhållandena blir skeva enligt Leif Björklund, tv-chef på Telenor.

”Ett möjligt scenario är härmed att TV4 bara görs tillgängligt streamat för Telias kunder och en spelare som de väljer. Det anser vi är väldigt bekymmersamt. Telia kan ju hävda att TV4 är tillgängligt för alla genom deras egen app, men svenska kunder ska ju själva kunna välja vilken leverantör av streamad tv de vill använda”, säger han i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Telenor har förutom mobilverksamhet också hand om tv-distribution, i form av dotterbolaget Canal Digital. Telenor har fört fram invändningar och förslag till EU-kommissionen under granskningen av den uppmärksammade affären. Till Dagens Industri säger dock Leif Björklund att institutionen inte tagit tillräckligt med hänsyn till dessa förslag:

”De har lyssnat på många punkter, men inte på den här som är den mest kritiska av dem alla. Jag tycker att de har gett sig för enkelt för Telia”, säger han.

Prislappen för affären blir 9.2 miljarder kronor och villkoren som EU ställer gäller i Sverige och Finland under en tioårsperiod, som Dagens Ps tidigare under dagen rapporterade om.