Dagens PS

Svensk 27-åring tar över okänt miljardimperium

Sven-Åke Lindholm
Sven-Åke Lindholm
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 12 sep. 2017Publicerad: 12 sep. 2017

Svenske doldismiljardären ”är betydligt rikare än tidigare uppskattningar”. Och snart lämnar han över rodret till sitt barnbarn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Framgångsrika varuhuskedjan Biltemas blivande drottning stavas 27-åriga Louise Wennberg. Expressen kan på tisdagen avslöja att den anonyme ägaren bakom det välkända företaget, Sven-Åke Lindholm, just nu ”städar upp” bland stiftelser och olika företag för att lämna över ägandet till sitt enda barnbarn.

Enligt tidningen döljer sig ett avancerat skatteupplägg bakom Biltema, som Sven-Åke Lindholm grundade på 1960-talet och som i dag blivit ett långt mer mångfacetterat varuhus än de bilreservdelar som man sålde till en början. 2016 omsatte Biltema knappt fem miljarder kronor i Sverige och hade ett rörelseresultat på 279 miljoner kronor efter finansnetto. Något som bara är ”en bråkdel” av hela bilden, enligt tidningen.

”Biltema, i Sverige och i övriga Norden, ägs av det holländska bolaget Biltema Holding BV som ägs av det Hongkong-baserade bolaget, Birgma Holding ltd. /…/ Moderbolaget Birgma kontrolleras av Sten-Åke Lindholm som äger 2 500 aktier och hans barnbarn Louise Wennberg, som äger 125 aktier via ett Maltaregistrerat bolag”, skriver Expressen och tillägger att koncernen tidigare även haft ett upplägg med en ägarstiftelse i skatteparadiset Curacao i Nederländska Antillerna.

Tack vare den komplexa koncernstrukturen har det tidigare varit svårt att uppskatta Sven-Åke Lindholms tillgångar men enligt Expressens beräkningar ska den i dag 76-årige företagsledaren vara god för 11 miljarder kronor, via bolag utomlands.

Eller som tidningen uttrycker det:

”För 11 miljarder kan du köpa 2,2 miljarder Biltemakorvar.”

Läs hela Expressen-artikeln via länken nedan.

URSPRUNGSKÄLLA: Biltema-ägarens dolda lyxliv – nu ska Louise, 27, ta över miljardimperiet  >

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS