Dagens PS

Dan Eliasson sparkas – blir generaldirektör

Dan Eliasson lämnar som rikspolischef men får nytt toppjobb. "Det här var inte var hans grej"
Dan Eliasson lämnar som rikspolischef men får nytt toppjobb. "Det här var inte var hans grej"
Finwire
Finwire
Uppdaterad: 31 jan. 2018Publicerad: 31 jan. 2018

Dan Eliasson lämnar som rikspolischef den 15 februari efter att ha utsetts till ny generaldirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag”, säger Dan Eliasson.

Dan Eliasson har varit rikspolischef sedan 1 januari 2015 när när polisen formellt slogs samman till en enda myndighet.

“Det har varit några tuffa år, men nu har omorganisationen slutförts. Vi har klarat av svåra operativa utmaningar som flyktingkrisen och terrordådet på Drottninggatan. En lönemässig uppvärdering av polisyrket har startat. Den negativa trenden för utredningsresultaten har brutits”, uppger Dan Eliasson.

Reaktionerna på dagens besked är många. Från Alliansens håll tas nyheten mot med öppna armar samtidigt som flera kritiska röster från både Liberalernas partiledare Jan Björklund, Centerns Annie Lööf, Moderaternas EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark samt Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson ifrågasätter regeringens val av Dan Eliasson som ny generaldirektör från MSB.

Längst går Kristdemokraterna, och partiledare Ebba Busch Thor, vars gruppledare Andreas Carlson nu skickat in en skriftlig fråga till statsminister Stefan Löfven.

“Det handlar om hur det har gått till. De är viktigt att det är baserat förtjänst och skicklighet och en transparant process. Det finns anledning att ifrågasätta om det varit så från regeringens sida. Jag förväntar mig svar från ministern”, säger Carlson till Aftonbladet.

Leif GW Persson, som frekvent kritiserat Dan Eliassons jobb, passar även han på att ge den avgående rikspolischefen en känga och säger att:

“Det här var inte var hans grej.”

ANNONS

Leif GW Persson vill dock inte “dansa på gravstenar”, säger han till Expressen och påpekar att Eliasson – även om han misslyckats med att reformera polismyndigheten, enligt honom – haft ett svårt uppdrag och understryker att omorganisationen faktiskt är ett politiskt beslut som nästan samtliga partier stod bakom.

“Med reservation för Sverigedemokraterna så är det faktiskt så: alla köpte det där.”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

Finwire
Finwire

Nyheter producerade i samarbete med Finwire

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS