Svenskt Näringsliv rankar varje år kommunernas förmåga att driva företag. I år toppar Vårgårda och Härryda listan på de bästa kommunerna. Samtidigt står brott och trygghet i fokus.

ANNONS

Solna, som i fjol tog förstaplatsen, petas i år ner till tredjeplatsen.

Stockholmskommunen får se sig besegrad av de västsvenska kommunerna Vårgårda och Härryda som klättrar upp till de två högsta placeringarna.

Kommuner som utmärker sig är skånska Örkelljunga och Bromölla, som rasar långt ner på listan med 141 respektive 97 placeringar.

Brott och trygghet i fokus

Årets lista med det lokala företagsklimatet i landet framkom efter att 32 000 företag varit med i enkäten. En trend som syns för tillfället och som företagen värderar högt är brott och trygghet.

”Många behöver satsa mycket mer på trygghet och brottsförebyggande arbete”, säger Jan-Olof Jacke, vd Svenskt Näringsliv till Di.

Företagsklimatet bedöms även på en rad andra punkter som service, tjänstemännens attityder och kommunens upphandling.

Nära storstäder har högre snitt

Även infrastruktur, mobilnät och bredband är viktigt. Därför är det kanske inte så konstigt att kommuner nära storstäderna ofta har höga rankningssnitt samtidigt som kommuner på landsbygden har lägre snitt.

”Klart att förutsättningarna är olika. Men i alla kategorier finns det kommuner som lyckas väl, även om vissa har större utmaningar”, säger Jan-Olof Jacke.

ANNONS
ANNONS

Det gäller att arbeta och förbättra de punkterna som kommunerna är dåliga på menar han.

”Vi har gjort rankningen i över 20 år och kan konstatera att det inte räcker med att ligga still när man nått en bra placering.”

Läs även: Svenskt Näringsliv – bråk om bristande jämställdhet [Dagens PS]