Det pågår ett bråk om bristande jämställdhet inom toppskiktet i Svenskt Näringsliv. Den innersta kretsen, där Visitas ordförande Maud Olofsson ingår, ska träffas under fredagen.

Det är Maud Olofsson som har skapat den högljudda debatten, där hon och många fler med henne har ifrågasatt den svaga kvinnorepresentationen inom Svenskt Näringslivs toppskikt.

Trots att Svenskt Näringsliv har fastslagit att man ska ha jämn könsfördelning – så har andelen kvinnor på toppositioner i organisationen blivit färre, skriver Di.

Många kvinnor lämnar

Många kvinnor med höga positioner har lämnat organisationen på sistone – som presschefen Cherine Khalil, chefsekonomen Bettina Kashefi, chefsjuristen Christina Källenfors och Caroline af Ugglas, ägaransvarig.

Christina Källenfors vill inte berätta varför hon stannade kvar på tjänsten i mindre än ett år.

”Jag har lojalitetsplikt så jag vill faktiskt inte säga någonting”, säger hon till Di.

Även för Bettina Kashefi är det locket på som gäller till Di.

”Jag är färdig där och har en överenskommelse om att det är inget jag kommer att diskutera utåt”, sa hon tidigare till Dagens Opinion.

Utbrett problem

Problemet med skev jämställdhet är dock inte utmärkande för Svenskt Näringsliv.

Enligt stiftelsen Allbright är bara var fjärde person som sitter i en ledningsgrupp i ett bolag på Stockholmsbörsen kvinna, samtidigt som andelen kvinnor i börsbolagsstyrelserna har legat konstant på 34 procent under de senaste tre åren.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Finanskvinnor hålls tillbaka av ”mediokra män”